Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Επτανησιακή Πολιτισμική Πρόταση



Β.ΦΙΟΡΑΒΑΝΤΕΣ
Επτανησιακή Πολιτισμική Πρόταση
Στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο πολιτισμικό γίγνεσθαι η ανάγκη αναγνώρισης και ανάδειξης τοπικών Παραδόσεων-Πολιτισμικών προτάσεων καθίσταται ολοένα και περισσότερο επιτακτική. Η ανάγκη αυτή εμφανίστηκε όταν μετά τη δεκαετία του -50 φάνηκαν το όρια των προτάσεων των Μοντέρνων του μεσοπολέμου και συντελέσθηκε η στροφή προς  το Genius Loci (Πνεύμα του Τόπου).  Επί πλέον η σημερινή διανόηση επιχειρηματολογεί στην προσφάτως εισαχθείσα έννοια περί «συμπολιτισμού» (acculturation), όπου οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να αναδείξουν τα στοιχεία της καθαρά δικής τους πολιτισμικής Παράδοσης, για να έρθουν εν συνεχεία σε επικοινωνία με τον επικρατούντα (δυτικό) Πολιτισμό : τα οφέλη από αυτήν την επικοινωνία   θα είναι αμοιβαία.
Μέσα σε αυτό το παγκοσμιοποιημένο λοιπόν πολιτισμικό γίγνεσθαι, με κύριο χαρακτηριστικό του την αναζήτηση αξιών  από τις μέχρι τώρα ξεχασμένες παραδόσεις των περιφερειών της Δύσης, στοχεύουμε στην ανάδειξη της επτανησιακής πολιτισμικής πρότασης, που όχι μόνο περικλείει στοιχεία οικουμενικής αξίας, αλλά υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική στην όλη διαμόρφωση και εξέλιξη του νεοελληνικού πολιτισμού : τα Επτάνησα απετέλεσαν τη σύνδεση του νεοδημιουργηθέντος ελληνικού κρατιδίου του 19ου αιώνα με τον ήδη ακμάζοντα ευρωπαϊκό Πολιτισμό, που αναζητούσε με τη σειρά του χαμένες αξίες, αν όχι διέξοδο από τα φιλοσοφικά αδιέξοδά του,  στην ελληνική παρακαταθήκη.
Μέθοδος ερεύνης και στόχοι :
1.      Καταγραφή βιβλιογραφίας και παρουσίασή της
2.      Επί τόπου έρευνα
3.      Συνθετική και πολύπλευρη ερμηνευτική προσπάθεια
Αντικείμενα ερεύνης :
Τα  αντικείμενα ερεύνης είναι αφ’ ενός το κατ΄ εξοχήν αποτύπωμα του Πολιτισμού, δηλ. η Τέχνη, αφ΄ετέρου ο Τρόπος του καθημερινού βίου – ήθη, έθιμα, τρόπος ζωής.
Την όλη έρευνα  μεθοδολογικά τη  χωρίζουμε στις παρακάτω ενότητες :
1.      Αρχιτεκτονική
2.      Ζωγραφική,  γλυπτική και οι κάθε είδους διακοσμητικές τέχνες
3.      Λογοτεχνία-φιλοσοφία
4.      Πολιτιστική ζωή και τύποι κοινωνικότητας των κατοίκων της Ζακύνθου από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου (1864-1910)
Στόχοι :
1.      Δημιουργία συλλογικού τόμου και   οπτικοακουστικού υλικού, προς χρήση από ειδικούς επιστήμονες-ερευνητές , αλλά και διάχυσή του προς το ευρύ κοινό.
2.      Δημιουργία μόνιμου χώρου έρευνας σε χώρο πλησίον ή εντός των εγκαταστάσεων του Τμήματος Συντήρησης και Διαχείρισης της Πολιτισμικής Κληρονομιάς στη Ζάκυνθο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ E-MAIL ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

Hλεκτρονική διεύθυνση για σχόλια (e-mail) : fioravantes.vas@gmail.com

Σας ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.