Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ» ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ*

Β. ΦΙΟΡΑΒΑΝΤΕΣ                                                                                   

ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ1» ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ*

Υπό τη σοϊμπλεϊκή καταχνιά, μεταξύ «Φλωμπέρ»2 και Αγκάμπεν3, επιτρέψτε μου να συνδιαλέγομαι περίλυπος με τον Γούντυ Άλεν: “Irrational Man” («Ανορθόλογος Άνθρωπος»). [Πρβ. «Η τέχνη για την τέχνη», στη συνέχεια των Μπέκετ και Αντόρνο].

Παρά τη σύγχρονη, παρατεταμένη κρίση, ίσως και εξαιτίας της, ζούμε την ιστορική αδυναμία του υποκειμένου4. Παρόλα αυτά, πρέπει οπωσδήποτε να αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση, το σημερινό γενικότερο κλίμα απογοήτευσης και ηττοπάθειας. Με άλλα λόγια, πρέπει οπωσδήποτε να αντιστρέψουμε την καθοδική τάση, να αναδομήσουμε το μοντέλο, να ανασυγκροτήσουμε κριτικά το σύγχρονο αλλοτριωμένο και πραγμοποιημένο ολικά κοινωνικό είναι. Να ανατρέψουμε την παγκοσμιοποιημένη νέα κοινωνική τάξη πραγμάτων μέσα από την ανάπτυξη πολύμορφων κινημάτων.
Ο GAgamben σε μία συνέντευξη – διάλεξη – μάθημά του (αριστουργηματικό, μεγαλειώδες-magistral), που μεταδόθηκε από ένα κανάλι της ΕΡΤ τον περασμένο Αύγουστο2*, έθεσε το εξαιρετικά σημαντικό θέμα σύμφωνα με τον Hegel της κατάργησης (Aufheben5). Σύμφωνα με τον Χέγκελ, η λέξη Aufheben συνδέεται με το θεωρησιακό πνεύμα της γερμανικής γλώσσας, το οποίο συνίσταται στη δυνατότητα συνένωσης των αντιθετικών σημασιών σε μια λέξη: «Μέσω της λέξης–όρου, έννοιας Aufheben υπονοούμε ότι… ένας νόμος, μια απόφαση κ.λ.π., καταργούνται. Αλλά, συγχρόνως, Aufheben σημαίνει ότι το ίδιο πράγμα διατηρείται, και με αυτή την έννοια υπονοούμε μάλιστα ότι κάποιο πράγμα διατηρείται καλά. Αυτή την αμφισημία μέσα στη χρήση της γλώσσας, σύμφωνα με την οποία η ίδια λέξη έχει μια αρνητική και μια θετική σημασία, δεν μπορούμε να την προσπεράσουμε ως τυχαία, και δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να υποχρεώσουμε τη γλώσσα να προκαλέσει σύγχυση, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε εδώ το θεωρησιακό πνεύμα της γλώσσας μας, το οποίο πηγαίνει πέραν από το απλό «ή έτσι – ή αλλιώς» σύμφωνα με την απλή κατανόηση (entendement6.
Ο Λεφέβρ, σύμφωνα με το χεγκελιανό πνεύμα ή σχήμα, υπογραμμίζει ότι κατάργηση (Aufheben) «σημαίνει συγχρόνως κατάργηση και διατήρηση, κατάργηση αλλά χωρίς καταστροφή, κρατώντας το βασικό, ξεπερνώντας, αγνοώντας το περιοριστικό, το αρνητικό» 7.
Ο νεαρός Μαρξ στην κριτική ανάγνωση της χεγκελιανής φιλοσοφίας του δικαίου χρησιμοποιεί την έννοια Aufhebung για να προσεγγίσει τις σχέσεις μεταξύ της φιλοσοφίας και της πραγματικότητας: ζητεί την κατάκτηση της Aufhebung από τη φιλοσοφία μέσα από την πραγματοποίησή της και την πραγματοποίηση της φιλοσοφίας μέσα από την Aufhebung. Η φιλοσοφία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, πάντα κατά το νεαρό Μαρξ, χωρίς μία Aufhebung (κατάργηση) του προλεταριάτου, το προλεταριάτο δεν μπορεί να καταργηθεί («Aufheben»), χωρίς την πραγματοποίηση της φιλοσοφίας8.
Σύμφωνα δηλαδή με τον αριστεροχεγκελιανό Μαρξ, το αρνητικό αυτό στοιχείο που εμπεριέχει η διαλεκτική του πνεύματος οδηγεί στο ξεπέρασμα. Την προοπτική αυτή εξάλλου δεν έπαψε να επισημαίνει συνέχεια ο Λεφέβρ, καθώς και όλος ο νεώτερος αριστερός χεγκελομαρξιστικός ουμανισμός. Ως γνωστόν, όμως, μέσα στο γενικότερο απαισιόδοξο κλίμα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Χορχάιμερ και Αντόρνο στο ιστορικής σημασίας βιβλίο τους, Η διαλεκτική του Λόγο9, αμφισβητούν τον εμμενή χαρακτήρα της διαλεκτικής του ξεπεράσματος του Λόγου, βιώνοντας τότε το παρόν ως μία γενικευμένη καταστροφή. Ο Αγκάμπεν, σήμερα, αν κρίνουμε από την προαναφερθείσα διάλεξή του, παρά το γενικότερο απαισιόδοξο πνεύμα του, φαίνεται – ευτυχώς - ότι πιστεύει πως παραμένει ακόμη υπαρκτή αυτή η διαλεκτική. Δυστυχώς όμως δεν ήταν πολύ αναλυτικός στο συγκεκριμένο κρίσιμης σημασίας θέμα. Ούτε σε άλλα κείμενα του έχουμε διαπιστώσει την σαφή (explicite) θεωρητικοποίησή του αναφορικά με το ξεπέρασμα και τις απελευθερωτικές δυνατότητες της διαλεκτικής του Λόγου. Ως χαιντεγκεριανός – μεταμοντέρνος έχει χάσει κάθε αναφορά στο γίγνεσθαι της ιστορίας, αλλά και στις δυνατότητες της ιστορίας για την επίτευξη της ανθρώπινης απελευθέρωσης, της πραγματοποίησης του σκοπού (τέλους), δηλαδή της χειραφέτησης, πριμοδοτώντας τη θεωρητικοποίηση του υπάρχοντος είναι. Ο σημαντικός κατά τα άλλα αριστερός φιλόσοφος Αγκάμπεν παραβλέπει ότι αυτό το είναι είναι  αλλοτριωμένο και πραγμοποιημένο;
Η δημιουργική καταστροφή, κατά τον Σουμπέτερ, που προκαλεί η κρίση, πρέπει να αποτελέσει την προϋπόθεση και την αφετηρία για τη ριζική αλλαγή παραδείγματος. Η καταστροφή, όμως, συνεχίζεται. Η κοινωνία ακολουθεί παθητικά, παραδομένη στην καθοδική πορεία της προς αυτήν. Η κλίκα Σόιμπλε είχε σχεδιάσει και τελικά επέβαλε την ολική καταστροφή της χώρας μας, αλλά φαίνεται ότι έχει σχεδιάσει επίσης την υποταγή και των άλλων ανυπότακτων λαών, τη συνθηκολόγηση και την παράδοση άνευ όρων της Γαλλίας, κυρίως, αλλά και της Ιταλίας στο νεοφιλελεύθερο μονόδρομο, στο ταξηφιλελεύθερο στρατόπεδο οικονομικής και όχι μόνο συγκέντρωσης. «Όταν ακούς “τάξη” ανθρώπινο κρέας μυρίζει» (Ελύτης).
Η επερχόμενη καταστροφή θα είναι πλήρης. Τι θα μπορέσει να δημιουργηθεί μέσα ή μετά την καταστροφή αυτή; Ο ορίζοντας της ιστορίας παραμένει κλειστός. Τι θα απογίνει η κοινωνία χωρίς αύρα, χωρίς ελπίδα διερωτώνται οι Μπένζαμιν10 και Μπλοχ11, ζώντας και βιώνοντας τις αποτρόπαιες καταστάσεις του φασισμού και του σταλινισμού;
Έτσι και σήμερα, μπορούμε να θέσουμε το ίδιο ερώτημα, μπροστά στο επερχόμενο Δ΄ οικονομικό Ράιχ, το σύγχρονο νέο οικονομικό ολοκληρωτισμό. Η κοινωνία, όμως, και η ιστορία μέσα από τις μεγάλες καταστροφές του παρελθόντος επιβίωσαν, δημιούργησαν πολιτισμό, προχώρησαν μπροστά τη σκέψη, τη φιλοσοφία, την τέχνη. Ποτέ, όμως άλλοτε η κοινωνία δε βίωσε μία τόσο ταξική ανισορροπία, μία τόσο τοξική ιδεολογία, μία εξίσου ολοκληρωτική οικονομική και κοινωνική πρακτική, όπως ο σύγχρονος ταξηφιλελευθερισμός. Οπότε  ένα από τα πρωταρχικά ζητήματα είναι να διατηρηθεί έστω σε κάποια ζωντανή μορφή το vécu, το βίωμα της ιστορίας, ως ανάμνηση κατακτήσεων, κοινωνικών, πνευματικών και ιδεολογικών. Ως ανάμνηση των αισθητικών και καλλιτεχνικών κατακτήσεων και προχωρημάτων των πρωτοποριών. Ως πρόταγμα των πρωτοποριών προς το διαρκώς άλλο, το καινοτόμο, το καινούργιο, το ριζοσπαστικό. Η θέληση για πράξη, για ξεπέρασμα των όλο και πιο αρνητικών σύγχρονων συνθηκών θα επανέλθει έτσι στο προσκήνιο, θα γίνει η κύρια ενασχόληση (préoccupation) του σύγχρονου ανθρώπου12.
Η αριστερά εκφράζει το συσσωρευμένο πόνο της κοινωνίας (παράφραση δική μας του Αντόρνο13). Παρά  τις αντιξοότητες, κοινωνικές, ιδεολογικές, πολιτικές κ.α. αναζητά έκτοτε την ποίηση, τη λύρα του Ορφέα, όπως έγραψε η Ρ. Λούξεμπουργκ14 σε ένα συγκλονιστικό γράμμα της από τη φυλακή στην Κλ. Τσέτκιν, την ιδεολογική και πολιτισμική ηγεμονία15, όπως ήθελε ο Γκράμσι, ο οποίος παρέμενε πάντοτε πιστός στη διαλεκτική του παρελθόντος και του παρόντος προς το μέλλον16.
Παρεμπιπτόντως αναφέρουμε ότι ο Αγκάμπεν (όπως κατά κανόνα όλοι οι μεταμοντέρνοι και αναχρονιστές νεώτεροι Ιταλοί θεωρητικοί), δεν αναφέρεται πουθενά στον Γκράμσι. Φαίνεται ότι για αυτούς δεν υπάρχει ούτε η εξαιρετικά σημαντική έννοια της ηγεμονίας, αλλά ούτε η έννοια της ιστορίας-ιστορικότητας, κατά τον Γκράμσι. Υπάρχει όμως περίπτωση να απελευθερωθεί η κοινωνία χωρίς έναν ενεργό, ζωντανό και ανανεωμένο, σύγχρονο ιστορικισμό, χεγκελο-μαρξο-γκραμσιανής πάντοτε έμπνευσης;
***
 Ο ήρωας-φιλόσοφος του Γούντυ Άλεν, ζωντανή προσωποποίηση, έκφραση, συμπύκνωση των σχεδόν ανυπέρβλητων αντινομιών17 του τόσο ταξικού, ιεραρχικού, διαστρωμένου, αλλά συνάμα και άκρως αντινομικού σύγχρονου καπιταλισμού σε πλήρη κατάπτωση (déclin), καταφεύγει σε λύσεις οπισθοφυλακής (arrière guarde), αντιπρωτοπορίας.
Ο Αγκάμπεν μέσα στο γενικότερο δομικά απαισιόδοξο χαϊντεγκεριανό, θανατολογικό (moribod) πνεύμα του, έχει ξεχάσει το χεγκελιανό ξεπέρασμα - ή το έχει μεταθέσει(;) -, που είναι το μόνο, το οποίο στη μαρξική ιστορική και ανθρωπιστική συμπλήρωση-εκδοχή του, μπορεί να προσφέρει μία ριζική κοινωνική λύση σήμερα στο δομικά απορρυθμισμένο σύστημα της μεταπαγκοσμιοποίησης3*.
Ζούμε μία κατάσταση «τέλους της κυριαρχίας» (“fin de règne”), τέλος εποχής και αλληλένδετης με αυτή δομικής πλέον απαισιοδοξίας. Για να αποτρέψουμε την προοπτική θανάτου της ποίησης, για να παραφράσουμε τον Αντόρνο18, μπροστά στο επερχόμενο Δ΄ οικονομικό (και ταξηφιλελεύθερο) Ράιχ, είναι απόλυτη ανάγκη να γενικευτεί η καθορισμένη άρνηση19, η οποία ήδη έχει αρχίσει. Το ξεπέρασμα των ορίων και των επιβουλών των επικυρίαρχων της Ευρωζώνης, αρχίζοντας από την Ελλάδα, έχει φτάσει με τη μαζική και διαρκή πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στη σοϊμπλεϊκής έμπνευσης ΤΙΝΑ να επιφέρει ένα σοβαρό ρήγμα στο κυρίαρχο μπλοκ. Τώρα έχει φτάσει η στιγμή της Αριστεράς σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία κ.α. να διευρύνει αυτό το ρήγμα. Σε κάθε περίπτωση γίνεται ευρύτερα συνείδηση ότι η ελεύθερη Ένωση Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών της Ευρώπης πρέπει να γίνει το άμεσο και όχι το απώτατο καθήκον μας: το πρόταγμά μας.
Η εποχή των επαναστάσεων20 έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Η μεταπαγκοσμιοποίηση, που άρχισε τραγικά το 2008 με την κατάρρευση της  Lehmann Brothers, εμπεριέχει και νέες ιστορικές δυνατότητες για το λαό – ιστορικό πλέον υποκείμενο.
Το ξεπέρασμα άρχισε, βροντοφωνάζει ο Λεφέβρ21.

Υποσημειώσεις
1*Το κείμενο αυτό σε μια πρώτη και συνοπτική εκδοχή δημοσιεύτηκε στην Αυγή, 29-9-15,σ. 30.
2* Βλ. το blog μας: Βίντεο Συνέντευξης Αγκάμπεν.
3*Για περισσότερα σχετικά με αυτή την έννοια, βλ. το βιβλίο μας που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Ζήτη (περίπου 460 σελίδες) με τίτλο Προς τη Μεταπαγκοσμιοποίηση.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1.     Bλ. EHobsbawmΗ εποχή των άκρων, Θεμέλιο.
2.     Φλωμπέρ, ως γνωστόν είναι το πολιτικό – φιλολογικό ψευδώνυμο του Α. Φλαμπουράρη.
3.     Ο  G.Agamben είναι σημαντικός σύγχρονος Ιταλός φιλόσοφος, ο οποίος ζει στη Γαλλία. Μονολεκτικά θα τον χαρακτηρίζαμε μεταμοντέρνο, αλλά αριστερό.
4.     Για το εξαιρετικά σημαντικό θέμα του υποκειμένου σήμερα. Βλ. το κείμενό μας, «Η σύγχρονη καθορισμένη άρνηση».
5.     Aufhebung είναι ένα ουσιαστικό, το οποίο στα γερμανικά αντιστοιχεί σε μια κεντρική έννοια της φιλοσοφίας του Χέγκελ, το νόημα της οποίας μεταφράζονται πολύ δύσκολα σε άλλες γλώσσες: Γαλλικά, Ελληνικά.
6.     G. W. Hegel, Encyclopédie des sciences philosophiques, trad. Bernard Bourgeois, tome I, Vrin, 1970, p. 530. (Η μετάφραση από τα γαλλικά είναι δική μας).
7.     H. Lefebvre, La conscience mystifiée, Syllepse, σ. 36.
8.     ΚΜαρξZur Kritik der Hegelschen Rechtsphilosophie. EinleitungMEW 1, S.  384,391,1844. (Η μετάφραση είναι δική μας από τη γαλλική έκδοση). 
9.     Μ. Χορχάιμερ- Θ. Αντόρνο, Η διαλεκτική του Λόγου, Ύψιλον / Βιβλία)
10.  Βλ. W. Benjamin, «L’oeuvre d’art et son reproduction technique», στο Oeuvres, Médiations. 
11.  ΒλΕ. Bloch, Le principe de l’esperance, Gallimard.
12.  Βλ. Α. Φλαμπουράρης: «Αν οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου». Συνέντευξη στην Αυγή της Κυριακής, 3-5-15, σ. 11. (Απάντηση στην πρώτη ερώτηση: αναφορά στον ουμανισμό). Βλ. ακόμη και τις συνεντεύξεις του τελευταίου εξαμήνου του Α. Φλαμπουράρη Στο Κόκκινο και σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια. Σε αυτές ο Α. Φλαμπουράρης έδωσε έμφαση στο επιβαλόμενο ανθρωπιστικό πρακταίο, υπό την οπτική του παλαίμαχου αριστερού αγωνιστή, με πλήρη πολιτική συγκρότηση και αυτογνωσία. Βλ. ακόμη Β. Φιοραβάντες, «Το πρόταγμα της Νέας Ανθρωπολογίας» στο Νέα Ανθρωπολογία και Μοντέρνα Τέχνη, Ζήτη, συλλ. εκδ. με επ. επ. Β. Φ.
13.  Βλ. Th. Adorno, Théorie estétique, Klincksieck.
14.  Βλ. Ρ. Λούξεμπουργκ,  Αλληλογραφία, Διεθνής Βιβλιοθήκη.
15.  Βλ. Α. Γκράμσι, Οι διανοούμενοι, Στοχαστής.
16.  Βλ. Α. Γκράμσι, Παρελθόν και Παρόν, Στοχαστής.
17.  Βλ. Β. Φιοραβάντες, Προς την νέα ανθρωπολογία, Αρμός, Εισαγωγή «Η έκρηξη των αντινομιών του συστήματος». Συλλ. εκδ. επ. επ. Β.Φ., σ.σ. 25-42.
18.  Βλ. Th. Adorno, Dialectique négative, Payot.
19.  Ib. Βλ. ακόμη Β. Φιοραβάντες, «Η απαρχή της καθορισμένης άρνησης», Η Αυγή (ηλ. εκδ.), 03/07/15.
20.  EHobsbawmΗ εποχή των επαναστάσεων, ΜΙΕΤ, 1997.
21.  Βλ. H. Lefebvre, Métaphilosophie, Syllepse.

31 σχόλια:

  1. Από : Κ.Βεργόπουλο,

    Βασιλη,
    πολυ καλο το κειμενο σου και πολυ τεκμηριωμενο. Μονη μου παρατηρηση:
    βλεπεις το τελος αυτης της καταστασης μονον απο την πλευρα της
    αντιστασης και δεν λαμβανεις υποψη σου τις εσωτερικες της αντιφασεις
    που κανουν τις επιλογες του Σοιμπλε να μπλοκαρουν ακομη και απο το
    εσωτερικο της δικης του πλευρας.
    Χαιρετω
    Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για την παρατήρηση σου Κώστα.
      Είναι πολύ σωστή η παρατήρηση σου.
      Αν μπορείς ανάπτυξε αυτό το θέμα με κείμενο στην αυγή ή την εποχή.
      Λάβε υπόψιν τα πολύ στενά περιθώρια που έχουν οι εφημερίδες, και ειδικά η Αυγή.

      Φιλικά Βασίλης

      Διαγραφή
  2. Από Θ.Βακαλιό,

    Αυτές οι φωνές βάθους,ελπίδας και προοπτικής, αλλά και ηθικού -πολιτισμικού χρέους χρειάζονται σημερα, μαζί και παραλληλα με την κριτική μελέτη του προβλήματος της "ιστορικής αδυναμίας του υποκειμένου". Σου έχω στείλει δυο άρθρα μου τα οποία δημοσιεύτηκαν στην Αυγή. Τα πήρες; Γεια χαρά! Θ. Βακαλιός. Ποιο εκδοτικό έβγαλε το βιβλίο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Θανάση σε ευχαριστώ για την απάντηση. Θα ήθελα να σε παρακαλούσα αν μπορείς το απόσπασμα αυτό που έγραψες να το στείλεις στον Νικολακάκο, μήπως και το δημοσιεύσει.

      Το βιβλίο θα βγει από τις εκδόσεις ΖΗΤΗ. Θα σε ενημερώσω για το στρογγυλό τραπέζι.

      Φιλικά Βασίλης

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα κ. Βασίλη !!!

    Είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ, όπως όλα τα κείμενά σας κάθε φορά βέβαια... Έχει δόμηση, συγκρότηση, άριστη τεκμηρίωση, επιχειρήματα, ρέει ο λόγος, αισιόδοξο και κυρίως με πρόταση (Impeccable) !!! (Αυτή η εκδοχή του κειμένου μου αρέσει περισσότερο σε σχέση με το προηγούμενο mail).
    Καλοτάξιδο και το επικείμενο βιβλίο !

    Με εκτίμηση, Μαράη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Μαράη σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και για τις ευχές σου για το νέο βιβλίο. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι και εσύ έχεις παίξει σημαντικό ρόλο και έχεις συνεισφέρει αρκετά στην όλη προσπάθεια του εργαστηρίου μας. Η μακρόχρονη ερευνητική μας προσπάθεια έχει οδηγηθεί σε νέους δρόμους, σε νέες μορφές και σε νέες θεματικές. Από ότι φαίνεται, το κείμενο «Από την Εποχή των άκρων στην Εποχή της Αριστεράς» στη πλήρη του εκδοχή, την οποία πολύ σωστά ξεχωρίζεις κι εσύ, ανοίγει μια νέα περίοδο. Η μορφή του κειμένου, έκφρασης είναι νέα. Η αντιστροφή βασικό χαρακτηριστικό. Η καταγραφή και επισήμανση του σύγχρονου αδιέξοδου σε κάθε πρόταση, σε κάθε παράγραφο. Η ασυμφωνία (dissonance) βασική, καθοριστική. Οι αντινομίες του συστήματος και του πολιτισμού μας οδηγούν εμμενώς σε μια νέα μετακριτική σκέψη…


      Β.Φ.

      Διαγραφή
  4. ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΑΡΡΗ

    Το κείμενο έχει ως βασικό σημείο αναφοράς τη λέξη –όρο, έννοια Aufheben . Με τον όρο Aufheben υπονοείται ότι ένας νόμος, μια απόφαση καταργούνται. Αλλά, συγχρόνως, Aufheben σημαίνει ότι το ίδιο πράγμα διατηρείται καλά. Μια αμφισημία καθόλου τυχαία. Μια αμφισημία που θα πρέπει να μας ενεργοποιήσει να σκεφτούμε για το ποια εξήγηση θα επιλέξουμε εμείς οι ίδιοι κατά την μετάφραση. Της διατήρησης ή της κατάργησης; Τι μας αντιπροσωπεύει άραγε καλύτερα σε αυτή την ταραγμένη οικονομικά, κοινωνικά και πάνω από ηθικά εποχή που περνάμε; Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ότι η ελπίδα έχει χαθεί. Νιώθουν το ασφυκτικό κλοιό της κυβέρνησης Σόϊμπλε να στενεύει. Βρίσκονται μπροστά σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο αυτή τη φορά οικονομικό που κήρυξε για μια ακόμη φορά η Γερμανία προκειμένου να υποτάξει τις φιλελεύθερες χώρες, ανάμεσα σε αυτές την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία. Δανείζομαι και εγώ τα λόγια των Μπένζαμιν και Μπλοχ και διερωτώμαι μαζί τους για το τι θα γίνει η κοινωνία χωρίς αύρα, χωρίς ελπίδα. Πως μπορεί να σωθεί ο πολιτισμός, η ιστορία, η ποίηση; Με αντίσταση. Με ξεπέρασμα των ορίων που θέτουν οι εταίροι. Μόνον έτσι. Επομένως εγώ επιλέγω να μεταφράζω τον όρο aufheben σαν κατάργηση. Κατάργηση του ζυγού που έχει απλωθεί πάνω από τη χώρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΧΙΔΗΣ

    Πρόκειται για ένα κείμενο ανατρεπτικό, το οποίο μελετάει τα τρέχοντα, πολιτικά και κυρίως κοινωνικά, γεγονότα από μια άλλη οπτική γωνία, σε βάθος και με λεπτομέρειες οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν στον αναγνώστη τροφή για σκέψη σχετικά με την τρέχουσα πραγματικότητα, η οποία ίσως να μη φαίνεται σε όλα τα επίπεδά της δια γυμνού οφθαλμού, και που είναι πολύ πιθανό να μας οδηγήσει στην ολοκληρωτική καταστροφή εάν δε δράσουμε άμεσα, οργανωμένα και αποτελεσματικά ώστε να ανατρέψουμε την παγκοσμιοποιημένη νέα κοινωνική τάξη πραγμάτων που οδηγεί στη φτώχια, την ταπείνωση και την εξαθλίωση λαούς με ιστορία. Η τέχνη και ο πολιτισμός πιστεύω πως είναι οι δύο πυλώνες της αντίστασης μέσα από τους οποίους μπορούμε να εκφραστούμε, να αφυπνιστούμε και να δράσουμε εγκαίρως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΝΤΑΡΕΛΗ

    Στη σύγχρονη εποχή της κρίσης, που χαρακτηρίζεται από πλήρη ηττοπάθεια, κρίνεται απαραίτητο να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε όσα στερούμαστε και έπρεπε να είναι δεδομένα. Πρέπει, λοιπόν, να ανασυγκροτήσουμε μια νέα δυναμική κοινωνική τάξη πραγμάτων. Γι’ αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον πρέπει να επιδείξουμε σε έναν όρο που εισήγαγε ο Χέγκελ και δεν είναι άλλος από το “Aufheben” ο οποίος έχει διττή σημασία και αποτυπώνει ότι κάτι καταργείται, αλλά, συγχρόνως, Aufheben σημαίνει ότι το ίδιο πράγμα διατηρείται. Ωστόσο, κατάργηση δεν σημαίνει απαραίτητα και καταστροφή αλλά απομάκρυνση κάθε αρνητικού στοιχείου από αυτό. Έτσι, η σύγχρονη εποχή, μας επιτάσσει σύμφωνα με το Aufheben την κατάργηση μιας κοινωνίας των «λίγων» και την αναδημιουργία της με προτεραιότητα τον λαό και κάθε κοινωνική ομάδα που περιθωριοποιείται εξαιτίας της αδυναμίας ένταξης στην κοινωνία που μας έχει επηβληθεί. Αυτή η υποταγή και η άνευ όρων παράδοση της χώρας στην κρίση εξαιτίας του οικονομικού ολοκληρωτισμού επιβάλλει τη δημιουργία νέας τάξης πραγμάτων, την αναγέννηση μιας κοινωνίας που στο επίκεντρο θα είναι ο ίδιος ο απλός άνθρωπος και οι ανάγκες του, και όχι μια μικρή μερίδα του νεοφιλελεύθερου πληθυσμού.
    Μέσα από τις μεγάλες καταστροφές του έθνους μας αναπτύχθηκαν τόσο μεγάλοι κλάδοι όπως ο πολιτισμός, η φιλοσοφία, η σκέψη και η τέχνη. Επομένως σύμφωνα με το Aufhrben θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε όλα αυτά τα προοδευτικά βήματα σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού και ταυτόχρονα, όλοι μαζί να καταργήσουμε την υπάρχουσα κατεστραμένη κοινωνία, αναδύοντας μια πιο ριζοσπαστική και καινοτόμα μορφή της που θα εγκολπώνεται στην αριστερά και θα επιδιώκει το κοινό συμφέρον όλων. Το παν, λοιπόν, είναι η θέληση για αλλαγή των υπαρχουσών συνθηκών με γνώμονα την απελευθέρωση ολόκληρης της κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΑΝΩΛΗ

    Το κείμενο εστιάζει στις έννοιες Aufheben και Aufhebung. Σε αυτούς τους δύο γερμανικούς όρους αποδίδεται η έννοια κατάργηση, ακύρωση. Ωστόσο, δεν γίνεται αναφορά σε μία ολοκληρωτική κατάργηση, αλλά μία κατάργηση με υπολείμματα διατήρησης της παλαιότερης κατάστασης. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι τυχαία η αναφορά σε γερμανικούς όρους. Η Γερμανία αποτελεί μία δυνατή χώρα, η οποία φαίνεται να έχει κηρύξει έναν νέο, οικονομικό πλέον, πόλεμο με απώτερο σκοπό την πλήρη επικράτησή της στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που υφίσταται την ακραία πολιτική της Γερμανικής κυβέρνησης, υπό την επιρροή του "κυρίου" Σόιμπλε, αλλά αποτελεί μόνο ένα ελάχιστο ανοιχτό μέτωπο. Έτσι λοιπόν, είναι εύλογο να χρησιμοποιούνται όροι της γερμανικής φιλοσοφίας για να περιγράψουν την σύγχρονη κατάσταση. Η αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, λοιπόν, σύμφωνα με αυτούς τους όρους επιβάλλουν όχι την πλήρη διαγραφή του παρελθόντος και των αρνητικών γεγονότων αλλά την διατήρησή τους ούτως ώστε να αντιστραφούν και να εξελιχθούν σε θετικά στοιχεία για την κοινωνία. Αυτό επιβάλλει την συνεργασία πολλών φιλοσοφιών και κινημάτων για να προκύψει ένα αποτέλεσμα ολοκληρωμένο που να εκπροσωπεί όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι. Αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών του ευρωπαϊκού λαού είναι η στροφή προς τα Αριστερά, ως το κίνημα που υπηρετεί το λαό όπου βέβαια αυτό είναι εφικτό, δυστυχώς πουθενά! Αυτή είναι η εποχή της λεγόμενης Μεταπαγκοσμιοποίησης, δηλαδή της εποχής που ακολουθεί την παγκοσμιοποίηση. Σε αυτήν την εποχή φαίνεται να συναντάται το τέλος της κυριαρχίας (fin de règne) και η επαναφορά της εποχής των επαναστάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΦΕΤΖΙΔΑΚΗ

    Διαβάζοντας το άρθρο «Από την ‘Εποχή των Άκρων’ στην Εποχή της Αριστεράς», που δημοσιεύτηκε στην Αυγή, 29-9-15, γίνεται άμεσα αντιληπτό πως σκιαγραφείται η σημερινή πραγματικότητα.
    Αρχικά, γίνεται μία αναφορά στην κρίση που βιώνουμε ως κράτος και αποτυπώνεται το γενικότερο κλίμα που επικρατεί. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται ο αντιθετικός όρος Aufheben, που σημαίνει κατάργηση αλλά και διατήρηση ταυτόχρονα. Πάνω στο περιεχόμενο αυτό, δίνονται ερμηνείες διαφόρων προσωπικοτήτων για την υποκειμενική τους απόδοση νοήματος στην έννοια της καταστροφής. Στην έννοια αυτή, προστίθεται ο Σόιμπλε και οι διαθέσεις που έχει προς εμάς και τις γύρω χώρες. Δίνεται μία σαφής εικόνα της σκληρής πραγματικότητας, που ενισχύεται με δυσκολίες που συναντήσαμε στο παρελθόν και ξεπεράστηκαν με τις τέχνες, τον πολιτισμό, την ιστορία. Η είσοδος της αριστεράς στην πολιτική πραγματικότητα εισάγει μία μορφή άρνησης μπροστά σε όσα συμβαίνουν. Με συμμάχους τους Ευρωπαίους είναι δυνατό να υπερνικηθεί αυτή η επικυριαρχία που συντελείται.
    Το κείμενο αυτό, έχει ποιητική χροιά (Υπό τη σοϊμπλεϊκή καταχνιά) και συχνή χρήση μεταφορικού λόγου. Γίνονται πολλές αναφορές σε λεγόμενα μεγάλων προσωπικοτήτων. Κάθε έννοια που παρατίθεται, τεκμηριώνεται και ερμηνεύεται με παραθέσεις απόψεων παλαιότερων που αποδίδουν ερμηνείες σε αυτές. Συνεχώς, γίνεται σύνδεση εννοιών, όπως καταστροφής, συνέχειας, με την πραγματικότητα και αυτό που ζούμε. Το κείμενο τελειώνει με ένα αισιόδοξο μήνυμα: «Το ξεπέρασμα άρχισε, βροντοφωνάζει ο Λεφέβρ». Με τον τρόπο αυτό σηματοδοτείται η έξοδος από την αδυναμία του υποκειμένου και την ηττοπαθή θέση και η μετάβαση σε επαναστατική διάθεση, με την ανατροπή του σκηνικού που επικρατεί στη χώρα μας.
    Συνεπώς, αποτελεί ένα κείμενο που εμπεριέχει την ελπίδα και την προοπτική, εστιάζοντας στο ηθικό χρέος του καθενός να υπερβεί την αδυναμία του και να ανατρέψει την παρούσα κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΛΕΝΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ

    Η σύγχρονη εποχή, η εποχή της κρίσης την οποία διανύει τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός έρχεται να «γονατίσει» και να εξουθενώσει τις δυνάμεις και τις αντοχές του. Μια κρίση που από πολλούς θεωρείται μόνο οικονομική, παραλείποντας τον χαρακτηρισμό της σημερινής κρίσης, ως κρίσης αξιών, ως μια ανθρωπιστική κρίση. Αυτό το κοινωνικό-πολιτικό προσκήνιο κρίνεται αναγκαίο να ανατραπεί προκειμένου να επιτευχθεί ριζική αλλαγή τόσο σε πρακτικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Αποτελεί, λοιπόν, ευθύνη όλων μας μέσω προσωπικής και συλλογικής προσπάθειας να δημιουργήσουμε ποικίλα κινήματα με σκοπό την ανασυγκρότηση της νέας τάξης που έχει αναπτυχθεί, υπό το πρίσμα της γνωστής σε όλους μας παγκοσμιοποίησης, για την εκπλήρωση συγκεκριμένων συμφερόντων. Καταλυτική σημασία στην προσπάθεια μας αυτή έχει η κατανόηση της γερμανική προέλευσης έννοιας «Aufhebung». Μια διφορούμενη έννοια, όπου σημαίνει ταυτόχρονα κατάργηση αλλά και διατήρηση ενός νόμου ή μιας απόφασης. Αυτή η λέξη έχει την ίδια στιγμή θετική αλλά και αρνητική σημασία. Όπως στη συνέχεια αναφέρει και ο Μαρξ προκειμένου να καταργηθεί το προλεταριάτο, πρέπει πρώτα να υπάρξει μια φιλοσοφία, αλλά και για να υπάρξει μια φιλοσοφία, κρίνεται απαραίτητο να καταργηθεί το προλεταριάτο. Είναι προφανές πως η σημερινή κοινωνία διανύει δυσβάσταχτες καταστάσεις και η κινητοποίηση όλων μας καθίσταται επιτακτική ανάγκη. Κίνητρο λοιπόν όλων μας θα πρέπει να είναι η διατήρηση του βιώματος της ιστορίας μας και η άμεση δράση για ένα νέο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό τοπίο, ανατρέποντας τον σύγχρονο καπιταλισμό και την επερχόμενη ολική καταστροφή. Η εποχή της επανάστασης και της αλλαγής είναι στο χέρι όλων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΜΑΡΚΟΥΤΗ

    Στη σημερινή οικονομική διαχρονική κρίση που συνδέει την Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις διεθνείς θεωρίες που εξ αντικειμένου είναι αντίθετες, θα πρέπει να καταβάλλουμε συνολική προσπάθεια για να διαφοροποιήσουμε το κλίμα και μέσα από την εκάστοτε ομαδική ή προσωπική έκφραση του καθενός να δημιουργήσουμε κινήματα, τα οποία θα είναι ελεύθερα να εκφράζονται με τελικό σκοπό ένα κοινωνικό μοντέλο διαφορετικό από τη σύγχρονη πραγματικότητα στην οποία ζούμε. Το μοντέλο αυτό πρέπει να το αναπτύξουμε μέσα από δραστηριότητες συλλογικές. Σημαντική είναι και η γερμανική έννοια "Aufhebung", η οποία μεταφράζεται στα ελληνικά ως κατάργηση, αλλά και ως διατήρηση, έχοντας λοιπόν δύο αντίθετες ερμηνείες. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι κάτι μπορεί να καταργηθεί αλλά όχι να καταστραφεί πλήρως, όμως να απενεργοποιηθεί. Θα υπάρχει, αλλά αδρανοποιημένο. Σύμφωνα με τον Μαρξ, η φιλοσοφία δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν καταργηθεί το προλεταριάτο αλλά ούτε αυτό μπορεί να καταργηθεί, αν δεν υπάρξει μία φιλοσοφία. Η παρούσα κατάσταση βιώνεται ως μια γενική καταστροφή, η οποία πρέπει να δώσει το ερέθισμα για ριζική αλλαγή. Μέσα από την ταξική ανισορροπία που υπάρχει, πρέπει ο καθένας από εμάς να διατηρήσει το λεγόμενο βίωμα της ιστορίας και να θέλει να κάνει πράξη την καινοτομία, τη νέα αρχή. Ζούμε στην κοινωνία των αντινομιών και των μεγάλων ταξικών διαφορών, μέσα σε ένα αντινομικό σύγχρονο καπιταλισμό, όπου οδηγεί την κοινωνία μας σε πλήρη αποδιοργάνωση και ολοκληρωτική φθορά. Το "χεγκελιανό ξεπέρασμα" θα συμβάλλει στη δημιουργία μιας εποχής επαναστάσεων, η οποία απ’ όσο φαίνεται έχει ήδη αρχίσει. Στην Ευρώπη, πρέπει να εκλεχτούν κυβερνήσεις που να υποστηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των κρατών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ - ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΕΜΕΝΙΟΥ

    Το κείμενο αναδεικνύει τη σαφή αποδόμηση του νου, της αξιοπρέπειας, του ψυχικού σθένους που κάθε άνθρωπος έχει, κάτω από το μαύρο σύννεφο της μιζέριας που έφεραν οι πολιτικές αποφάσεις κάποιων… ναι κάποιων… που η λογική του απλού ανθρώπου δεν μπορεί να συλλάβει, γιατί έπρεπε να γίνει έτσι… δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί η πραγματικότητα που ζει είναι λες και προσφέρεται έτοιμη από τους «ανώτερους»! Μοιάζει με φυλακή, μοιάζει λες και αποτελείται από ράγες τρένου στο οποίο ο λαός θα επιβιβαστεί… αναγκαστικά… και η ζωή του θα είναι το ταξίδι που οι ράγες καθορίζουν! Είναι όμως έτσι; Ή έτσι ονειρεύονται κάποιοι ότι πρέπει να είναι και προκειμένου να το εφαρμόσουν σε χειραγωγούν και σε εκμεταλλεύονται μέχρι να θεωρήσεις πως «έτσι είναι»…
    Ο όρος Aufhebung έχει δυο, καθόλου τυχαία, ερμηνείες. Εκείνη της κατάργησης και εκείνη της διατήρησης. Αυτό σημαίνει πως ο άνθρωπος, ως ελεύθερο ον, μπορεί να το ερμηνεύσει ανάλογα με την προσωπικότητά του αλλά παράλληλα και με την πραγματικότητα που ζει. Τι ερμηνεία όμως θα μπορούσε να έχει για εμάς; Βλέποντας έναν παγκόσμιο πόλεμο να επέρχεται «λουλουδο-στολισμένος» και έτοιμος να κατατροπώσει όλα τα κεκτημένα αγαθά, όλες τις κοινωνικές εκφράσεις. Έναν πόλεμο που υποστηρίζουν πως έρχεται για να βοηθήσει τους λαούς και τα κράτη, να πράξουν το «σωστό». Έτοιμος να δεσμεύσει τον άνθρωπο καταστρέφοντας το ίδιο του το είναι. Μολύνοντας τις αξίες και τις ιδεολογίες του. Για εμάς που ζούμε μέσα σε αυτή την πραγματικότητα ποια πρέπει να είναι η ερμηνεία του Aufhebung; Οφείλουμε στους εαυτούς μας, στους προγόνους μας (που παρέδωσαν τη ζωή τους για τη δική μας ελευθερία) και τους απογόνους μας (που δεν τους αξίζει να έρθουν σε ένα κόσμο παραδομένο στους μαύρους λύκους) να καταργήσουμε τη δεδομένη καταστροφή που εξελίσσεται και να ενεργήσουμε. Να δράσουμε και όχι να αντιδράσουμε. Αν αντιδράς αναγκαστικά ακολουθείς τη λογική της δράσης του άλλου. Αν όμως δράσεις ξεκινάς από την αρχή, εσύ, οι σκέψεις σου, οι ελπίδες σου, οι αξίες σου… Ας αντιληφθούμε την κατάσταση ως μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε και να οχυρώσουμε τις κοινωνίες μας ξανά! Ίσως κάποιες στιγμές ο άνθρωπος για να ενεργοποιηθεί να πρέπει πρώτα να «ζοριστεί», να νιώσει πως η ελευθερία του δεν υπάρχει πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

    Είναι γεγονός ότι η παρατεταμένη κρίση που επικρατεί στις μέρες μας έχει προκαλέσει την αδυναμία του υποκειμένου.
    Χρειάζεται, λοιπόν, ανατροπή αυτής της κατάστασης, εξάλειψη της απογοήτευσης και της ηττοπάθειας και ανασυγκρότηση του σύγχρονου αλλοτριωμένου «είναι». Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί με την ανάπτυξη πολύμορφων κινημάτων.
    Σύμφωνα με τον Hegel, Aufheben σημαίνει κατάργηση. Στη λέξη αυτή συνενώνονται δύο αντιθετικές σημασίες: κατάργηση (ενός νόμου ή μιας απόφασης) και διατήρηση (ενός νόμου ή μιας απόφασης). Έχει και θετική και αρνητική έννοια. Χρειάζεται δημιουργική αξιοποίηση της αρνητικής έννοιας για να έχουμε ριζική αλλαγή της κοινωνίας και η τελευταία να μην ακολουθεί παθητική καθοδική πορεία.
    Κατά τον Μαρξ, η λέξη Aufheben χρησιμοποιείται για την προσέγγιση της σχέσης φιλοσοφίας και πραγματικότητας. Η φιλοσοφία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς Aufhebung του προλεταριάτου και το τελευταίο δεν μπορεί να «Aufheben» χωρίς την πραγματοποίηση της φιλοσοφίας. Το αρνητικό στοιχείο της διαλεκτικής του πνεύματος οδηγεί στο ξεπέρασμα.
    Θα πρέπει να υπάρχει αναφορά στο γίγνεσθαι της ιστορίας και στις δυνατότητές της για επίτευξη της ανθρώπινης απελευθέρωσης. Παρά τις καταστροφές του παρελθόντος, η κοινωνία και η ιστορία επιβίωσαν, δημιούργησαν πολιτισμό, προχώρησαν στη σκέψη, τη φιλοσοφία και την τέχνη.
    Σήμερα αντιμετωπίζουμε έναν νέο οικονομικό ολοκληρωτισμό. Ζούμε μια κατάσταση «τέλους της κυριαρχίας» και αλληλένδετης δομικής απαισιοδοξίας. Η Αριστερά εκφράζει το συσσωρευμένο πόνο της κοινωνίας. Το ξεπέρασμα, όμως, των ορίων και των επιβουλών των επικυρίαρχων της Ευρωζώνης αρχίζει από την Ελλάδα που, μέσω της διαρκούς πάλης, έχει επιφέρει ρήγμα στο κυρίαρχο μπλοκ. Η Αριστερά σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία διευρύνει αυτό το ρήγμα. Βρισκόμαστε σε μια εποχή επαναστάσεων και μεταπαγκοσμιοποίησης που εμπεριέχει το λαό ως ιστορικό υποκείμενο.
    Είναι ανάγκη, λοιπόν, να γενικευτεί η άρνηση. Πρωταρχικός σκοπός του σύγχρονου ανθρώπου είναι να έχει θέληση για πράξη για να ξεπεραστούν οι αρνητικές συνθήκες και να διατηρηθεί το βίωμα της ιστορίας ως ανάμνηση κοινωνικών, πνευματικών, ιδεολογικών κατακτήσεων και αισθητικών, καλλιτεχνικών πρωτοποριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΖΑΜΠΕΤΟΥΛΑ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥ

    Η αντίσταση στην ταξηφιλελεύθερη θεώρηση των πραγμάτων που επιβάλλεται από τους κανόνες της παγκοσμιοποίησης είναι επιβεβλημένη και άμεση, γιατί έχουμε φτάσει σε ένα οριακό χρονικό σημείο πέραν του οποίου όσοι αγώνες και θυσίες και αν γίνουν δεν θα έχουν αποτέλεσμα, αφού το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο θα έχει επιβάλει πλέον οριστικά τους κανόνες και τη θεώρηση της «νέας κοινωνίας». Μιας κοινωνίας που πια δεν θα χωρίζεται σε πατρικίους και πληβείους αλλά σε άρχοντες και σε συγχρόνους είλωτες ,που ούτε καν θα έχουν το δικαίωμα και την ευκαιρία να γίνουν νεοδαμώδεις.
    Η αντίσταση αυτή όμως θα πρέπει να γίνει τόσο ατομικά όσο και μαζικά έχοντας υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης και ενότητας της εργατικής τάξης, με την προϋπόθεση όμως οι επικεφαλείς των συνδικάτων -οι οποίοι παραδοσιακά ανήκουν στην αριστερά- να μην αφομοιωθούν από το σύστημα !
    Γιατί τα τελευταία χρόνια οι λεγόμενοι αριστεροί συνδικαλιστές και προασπιστές των συμφερόντων της τάξης του προλεταριάτου έχουν εξαγοραστεί από το σύστημα και έχουν γίνει βασιλικότεροι του βασιλέως…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΟΛΟΣ

    Στο άρθρο «από την ‘εποχή των άκρων’ στην εποχή της αριστεράς» γίνεται προσπάθεια να προσεγγιστούν τα καίρια σημεία της εποχής της κρίσης με μια αμφιθυμία στις προσεγγίσεις αυτές. Από τη μια διαδρομή φωτίζεται η μεταχειρισμένη/απούσα ελπίδα της κοινωνίας στο δρόμο της ολικής καταστροφής και της υποταγής, στο Δ΄ οικονομικό Ράιχ με καθοδηγητή τον Σόιμπλε που οδηγεί με την κρυφή, φανερή του ατζέντα στην ολική παράδοση της Ευρώπης στα χέρια τους. Από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι ο ίδιος ο συγγραφέας, μέσα από τη νεφελώδη εικόνα της κουρτίνας που καλύπτει σήμερα τον παγκόσμιο ιστό, δείχνει να ιχνηλατεί σημάδια του παρελθόντος που οδήγησαν την ανθρωπότητα να ορθοποδήσει και να βηματοδοτήσει την πορεία της σε δρόμους ανάπτυξης και κοινωνικών, πνευματικών και ιδεολογικών κατακτήσεων. Τέλος θέτει την αριστερά ως ιχνηλάτη και κατευθυντή των προσδοκιών και του προτάγματος της ελευθερίας της ανθρωπότητας από τα δεσμά του θανάτου που την έχουν περικυκλώσει. Έχει δε καθήκον σήμερα ο άνθρωπος να αφουγκραστεί τις φωνές και τα συμπεράσματα εκείνων που μίλησαν για κατάργηση, ανατροπή και ξεπέρασμα δυσκολιών κάνοντας βήματα μπροστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΜΠΛΙΑΜΠΤΗ

    Πρόκειται για ένα κείμενο που διακρίνεται για την πυκνότητα νοημάτων και μηνυμάτων, αλλά και για την πλούσια διακειμενικότητά του. Από τον τίτλο φαίνεται ότι θα δοθεί προσοχή και στην διαλεκτική σχέση του παρελθόντος με το παρόν (αλλά και με το μέλλον), (βλ. Έρικ Χόμπσμπαουμ"We swim in the past like fish do in water and cannot escape from it").
    Ξεκινά με την διαπίστωση της ιστορικής αδυναμίας του υποκειμένου και την επιτακτική ανάγκη για συλλογική προσπάθεια ‘ανασυγκρότησης του σύγχρονου πραγμοποιημένου κοινωνικού είναι.’ Συνδέει στενά την κρίση της εποχής με την ‘συντήρηση’ αυτής της ανημποριάς του υποκειμένου. Ας σκεφτούμε σε αυτό το σημείο τον Αγκάμπεν που επισημαίνει την μέριμνα των δομών εξουσίας για την παραγωγή αταξίας, προκειμένου να οδηγηθεί η κοινωνία, με μαθηματική ακρίβεια, σε συνθήκες που επιβάλλεται να τις διαχειριστούν σε καθεστώς εξαίρεσης (βλ. φυσιοκρατική προσέγγιση).
    Θαυμαστής του Αγκάμπεν, ο Φιοραβάντες, παρουσιάζει την αντινομία που χαρακτηρίζει την λέξη Aufheben· μια λέξη-κλειδί για τον Ιταλό στοχαστή. Κατά τον Αγκάμπεν, δεν είναι δυνατόν να γυρίσεις από την κατάσταση εξαίρεσης στο κράτος δικαίου. Για να ‘αποδράσουμε’ από το υπάρχον σύστημα, υποστηρίζει, πρέπει να απενεργοποιήσουμε την μηχανή αυτή, να καταργήσουμε (aufheben), δηλαδή, και τους δύο πόλους (νόμο και διαχείριση). Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καινούργιο. Ο όρος υιοθετείται και από τον Φιοραβάντε, στις σύγχρονες θεωρήσεις του.
    Ο προβληματισμός επεκτείνεται και στον προσδιορισμό του χαρακτήρα της διαλεκτικής του ξεπεράσματος του Λόγου. Η τιμή που θα δοθεί στην μεταβλητή συνεπάγεται μια θέαση του παρόντος με θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Μετά, όμως, από την φάση του ξεπεράσματος, δεν δίνονται αναλυτικές ‘οδηγίες προς ναυτιλομένους’ από τον Αγκάμπεν.
    Ο Φιοραβάντες, όμως, προτιμά την επικοινωνία με τον Γούντυ Άλεν, που κατάφερε να συμπλέξει το ιδεολογικοπολιτικό με την φιλοσοφία, μέσα από ένα έργο τέχνης (Ανορθόλογος Άνθρωπος), που παράλληλα λειτουργεί και ως μέσο φυγής. Η αδυναμία του λογικού ανθρώπου να βρει νόημα στις δομές και τις σχέσεις της σύγχρονης κοινωνίας, τα συναισθήματα απογοήτευσης αλλά και τα συμπεράσματα μετά από τον αναστοχασμό για το είναι και το γίγνεσθαι, τον οδηγούν στην εστίαση της προσοχής του στο τυχαίο αλλά και στην ‘εξύψωσή’ του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΜΠΛΙΑΜΠΤΗ (συνέχεια)

    Κατά τον Φιοραβάντε, ο Αγκάμπεν δεν πιστεύει (απουσία αναφορών) στην απελευθερωτική δυναμική της ιστορίας (γίγνεσθαι – επαναστάσεις) για τον επαναπροσδιορισμό του ανθρώπου και της κοινωνίας. Αν, πάλι, περιοριστεί στο είναι, δεν θα πρέπει να παραβλέψει το γεγονός ότι είναι αλλοτριωμένο.
    Η καταστροφή που έρχεται μπορεί να αποκτήσει είτε θετικό είτε αρνητικό προσανατολισμό. Πώς θα επέλθει η ριζική αλλαγή όμως, όταν το ίδιο το σύστημα είναι προετοιμασμένο και για την πιο ακραία εκδοχή αντίδρασης;
    Ο ετεροπροσδιορισμός του ανθρώπου και η πραγμοποίησή του δημιουργούν δυσοίωνες προβλέψεις.
    Ο προβληματισμός του Φιοραβάντε για το τι θα ακολουθήσει της επερχόμενης καταστροφής είναι καίριος: Ποιες μορφές κινημάτων θα εμφανιστούν; Θα έχουν χαρακτηριστικά/ εργαλεία/ δομές που θα παραπέμπουν στα ξεπερασμένα συστήματα του πρόσφατου παρελθόντος;
    Οι δυνάμεις που θα γεννηθούν οφείλουν να διακρίνονται για τον αυτοκαθορισμό τους και την κοπιώδη, εναγώνια ενασχόλησή τους με τα προβλήματα του ανθρώπου και της κοινωνίας. Ειδικά σε επίπεδο γλώσσας, σε μια εποχή χωρίς τις (αλλοτριωμένες) δομές διαμεσολάβησης, προκύπτει η ανάγκη να δοθεί προσοχή στον εννοιολογικό επαναπροσδιορισμό όρων πολιτικής φύσεως (ή και στην παραγωγή νέων λέξεων).
    Ο Φιοραβάντες αγωνιά για την απουσία ελπίδας σε μια εποχή οικονομικής δικτατορίας. Συγκρατημένα αισιόδοξος ο ίδιος, οραματίζεται (;) μια περίοδο όπου θα κυριαρχεί η θέληση για πράξη. Διατείνεται πως πρωταρχικό μέλημα σε αυτήν την διαδικασία απελευθέρωσης της κοινωνίας είναι η διατήρηση και αξιοποίηση του ιστορικού βιώματος. Έτσι, θα ‘χτιστεί’ η θέληση για ξεπέρασμα των συνεπειών της αλλοτρίωσης. Έτσι θα γίνει η υπέρβαση.
    Η στροφή προς την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα δεν είναι τυχαία. Αυτό που δύναται να εννοηθεί από τις θέσεις του Φιοραβάντε είναι ότι και ενδογενείς αντινομίες στο πολιτικό σύστημα εμποδίζουν την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς. Διερωτάται (μάλλον ρητορικό το σχήμα), κλείνοντας, για την αναγκαιότητα ενός ανανεωμένου και ενεργού ιστορικισμού στην διαδικασία της κοινωνικής απελευθέρωσης.
    Κλείνοντας, ας τονιστεί η θέση του συγγραφέα-στοχαστή, ότι ο φιλόσοφος του έργου του Γούντυ Άλεν, που λειτουργεί ως θύμα-εκφραστής των αντινομιών του ταξικού καπιταλισμού, δείχνει το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η κοινωνία. Στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται η λογική και συνειρμική σύνδεση των πρακτικών του ήρωα με τις λύσεις οπισθοφυλακής των εκτελεστικών πολιτικών δυνάμεων στην σύγχρονη ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Συνεχίζει, μάλιστα, με την διαπίστωση ότι η κυρίαρχη λύση έγκειται στο ξεπέρασμα, στην άρνηση. Η δε, επανάσταση είναι προ των πυλών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΒΑΛΑΧΑ

    Σε μια εποχή γενικευμένης κρίσης, τόσο οικονομικής όσο και κοινωνικής-ηθικής, κρίνεται αναγκαία η αφύπνιση των συνειδήσεων και ο επαναπροσδιορισμός των κοινωνικο-πολιτικών αξιών και κατεστημένων. Αυτός ο επιτακτικός χαρακτήρας διαφαίνεται έντονα και στο απόσπασμα "Από την "εποχή των άκρων" στην εποχή της αριστεράς".
    Η επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού, πέρα από το ότι έχει μετατραπεί σε ζήτημα πειθάρχησης του προλεταριάτου σε παγκόσμια κλίμακα, έχει επιβάλει και ένα αντίστοιχο πρότυπο ζωής και πολιτικής ιδεολογίας. Πρόκειται για μια κυριάρχηση καθολική, τόσο συστημική όσο και ιδεολογική, όπως είχε προβλέψει ο Μαρξ στα τέλη του 19ου αιώνα, και για την προοδευτική δημιουργία ενός πολιτισμού της πειθάρχησης, του καταναγκασμού, και της εσωτερικευμένης βιαιότητας σύμφωνα με τον Μαρκούζε. Είναι ένας πολιτισμός χωρίς φαινομενικά αντιθέσεις και αντιφάσεις, ο οποίος προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκρύψει αυτές ακριβώς τις αντιθέσεις και αντιφάσεις του.
    Ωστόσο, για να αποτραπεί η υποταγή μας στον φιλελευθερισμό και να ανατραπεί η παγκόσμια κοινωνική τάξη πραγμάτων, πρέπει να αναπτυχθούν νέα συστήματα και πολύμορφα κινήματα. Μέσα από την δημιουργική καταστροφή της κρίσης κατά τον Σουμπέτερ θα οδηγηθούμε στο χεγκελιανό ξεπέρασμα, καταργώντας τις κοινωνικές αντινομίες και παράλληλα διατηρώντας το ιστορικό μας βίωμα ("vecu"). Υπάρχει άμεση συσχέτιση εδώ και με τον γερμανικό όρο "Aufheben", ο οποίος έχει αμφίσημη σημασία, και υποδηλώνει αυτή ακριβώς την κατάργηση ενός πράγματος, π.χ ενός νόμου, μιας αποφάσης, σε συνδυασμό με την παράλληλη διατήρησή του.
    Με αφορμή τις τελευταίες κοινωνικο-πολιτικές εξελίξεις στον ελλαδικό χώρο, ελπίζουμε πως θα ξεκινήσει ένα ρεύμα αντιδράσεων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σηματοδοτόντας μια περίοδο αυτοπροσδιορισμού, αυτενέργειας και αυτονομίας για κάθε "μονοδιάστατο άνθρωπο". Η ίδια η κοινωνία πρέπει να αποτελέσει το ιστορικο-κοινωνικό υποκείμενο της επανανθρωποποίησης της ίδιας και του ανθρώπου, καθώς και της απελευθέρωσής της ("Μαρξ").

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΑΝΝΑ ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΟΥ

    Το άρθρο ¨Από την Eποχή των Άκρων στην Εποχή της Αριστεράς¨ οδηγεί σε αρκετούς προβληματισμούς. Ένας από αυτούς αφορά την αδυναμία του υποκειμένου, η οποία παρατηρείται έντονα, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Είναι δύσκολο ακόμη και να ορίσουμε την έννοια ¨υποκείμενο¨, εφόσον ο βαθμός ποδηγέτησης των υποκειμένων από τους εξωτερικούς παράγοντες και από τη δύναμη της μάζας δεν επιτρέπει εύκολα την ανάδειξη της δύναμης του υποκειμένου ως μέρος της κοινωνίας και δεν επιτρέπει στα υποκείμενα να αναλάβουν δράση ώστε να αλλάξει η κατάσταση που επικρατεί. Συνεπώς, για να ανατραπεί όλο αυτό και να φτάσουμε στο σημείο να ενδυναμωθεί το υποκείμενο, το οποίο με τη σειρά του θα οδηγήσει και στην ενδυνάμωση της κοινωνίας, θα πρέπει να καταφέρει το ¨υποκείμενο¨ να προβάλλει την αντίσταση που απαιτείται στην ποδηγέτηση που του ασκείται.
    Ένας ακόμη προβληματισμός που προκύπτει από το άρθρο αφορά την έννοια του Aufheben και το κατά πόσο είναι δυνατή η επίτευξή του. Στη σημερινή κοινωνία κάποιες ιδέες, έννοιες, αντιλήψεις, έχουν εισχωρήσει τόσο βαθιά, που χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να οδηγηθούμε στην κατάργησή τους και ακόμα μεγαλύτερη στο να καταφέρουμε να διατηρήσουμε μόνο τα θετικά στοιχεία, ξεπερνώντας τα αρνητικά και συνεπώς να οδηγηθούμε στο Aufheben.
    Όλα τα παραπάνω συνδέονται άμεσα μεταξύ τους, καθώς η ενδυνάμωση του υποκειμένου και της κοινωνίας είναι αυτή η οποία μπορεί να αντιστρέψει την όλη κατάσταση που επικρατεί και μπορεί τελικά να οδηγήσει στο Aufheben.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΕΥΘΥΜΙΑ ΣΑΛΤΙΔΟΥ

    Όπως είπε και ο Τζόρτζιο Αγκάμπεν στην συνέντευξή του στον Άκη Γαβριηλίδη για την εκπομπή «Τόποι ζωής, τόποι ιδεών», δεν μπορούμε να καταλάβουμε την πολιτική ζωή των δημοκρατικών μας κοινωνιών σήμερα αν δεν λάβουμε υπ' όψη μας αυτό που είχε δει ο Μπένγιαμιν ήδη το 1940, ότι δηλαδή η κατάσταση εξαίρεσης έγινε κανόνας. Η «κατάσταση εξαίρεσης» συμβαδίζει με την συνεχή αυταρχικοποίηση της κρατικής λειτουργίας και τη διαρκή επίκληση μιας έκτακτης ανάγκης (μιας εξαίρεσης), την οικονομική κρίση στην περίπτωσή μας.

    Για τον Αγκάμπεν η κατάσταση εξαίρεσης, η οποία αρχικά νοούνταν ως ένα προσωρινό μέτρο προορισμένο να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο συμβάν, έγινε η κανονική μορφή και τεχνική διακυβέρνησης. Σήμερα η κατάσταση εξαίρεσης έγινε ο κανόνας, «έχει διαχυθεί στο επίπεδο του πλανήτη, άρα δεν χρειάζεται να κηρυχθεί ως τέτοια.»

    Με αυτή τη λογική η επιβολή της εξαίρεσης μπορεί να αναφέρεται από την αντιμετώπιση περιθωριοποιημένων κοινωνικών κατηγοριών (από τους μετανάστες χωρίς χαρτιά έως τους έγκλειστους στο Γκουαντάναμο) έως αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας σήμερα: η βία που καταργεί κάθε έννοια κοινωνικού κράτους, τα αντισυνταγματικά νομοθετήματα, η ένταση των πρακτικών επιτήρησης και ελέγχου, οι παραλλαγές της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας ως πλευρές ενός καθεστώτος εξαίρεσης.

    Χαίρομαι που το μήνυμα που περνάει το άρθρο σας «Από την “εποχή των άκρων” στην εποχή της αριστεράς» είναι η επιτακτική ανάγκη για αγώνα, ελπίδα και υπέρβαση της ηττοπάθειας, της απελπισίας και όλων εκείνων των τοξικών συναισθημάτων που μας κρατάν σε αδράνεια ή, στην έσχατη περίπτωση, μας ωθούν στην παύση της αναπνοής μας (αναφέρομαι φυσικά στις εκατοντάδες αυτοκτονίες που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια). Η “ιστορική αδυναμία του υποκειμένου” που αναφέρετε είναι πράγματι γεγονός. Είμαι όμως αισιόδοξη (ίσως λόγω του νεαρού της ηλικίας μου;) και πιστεύω πως αυτή η ιστορική αδυναμία μπορεί να μετατραπεί σε ιστορική δύναμη του υποκειμένου. Πώς; Με καταλύτη την επανάσταση. Ο καθένας μας οφείλει να αγωνιστεί και να κραυγάσει. Θα επιβιώσουμε, θα δημιουργήσουμε πολιτισμό και θα προχωρήσουμε μπροστά τη σκέψη, τη φιλοσοφία, την τέχνη. Όπως είπε και ο Γκυστάβ Φλωμπέρ ( 1821-1880, Γάλλος συγγραφέας): «Οι πιο ένδοξες στιγμές της ζωής δεν είναι οι λεγόμενες μέρες επιτυχίας, αλλά, περισσότερο, οι μέρες εκείνες που, μετά από απόρριψη και απελπισία, αισθάνεσαι να μεγαλώνει μέσα σου η θέληση για ζωή και η υπόσχεση για μελλοντικά επιτεύγματα.»


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΝΘΥΜΟΥ

    Το κείμενο σκιαγραφεί το σημερινό σκηνικό αλλά και προοιωνίζει το τι θα επακολουθήσει.
    Θα γράψω τις απόψεις, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου που αναδύονται από την ανάγνωση του άρθρου "ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ» ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ".
    Η στιγμή της αφύπνισης έχει ξεκινήσει αλλά διερωτόμαστε έχει γίνει καλά συνειδητή από το Σόιμπλε και τους ομοίους του; Και αν ναι τότε τι πρόκειται να γίνει; Θα το αφήσουν έτσι; Φέρονται αλαζονικά σαν να έχουν την απόλυτη κυριαρχία, να μην φοβούνται τίποτα και όλα αυτά θυμίζουν την παλιά Γερμανία.
    Ένα σημερινό αριστερό κόμμα στην Ελλάδα , αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με τις προθέσεις της γερμανικής κυριαρχίας όμως το θετικό είναι ότι αφυπνιστήκαμε και αλλάξαμε ρώτα, είπαμε όχι στους υπηρετούντες των ξένων δυνάμεων και με το δημοψήφισμα όχι στη γερμανική κατοχή για δεύτερη φορά.
    Η ιστορία ίσως τελικά να επαναληφθεί και επαναλαμβάνεται για όσους δεν έμαθαν και φαίνεται τελικά πώς η Γερμανία δεν έμαθε και πώς η αρχή της κατάρρευσής της ίσως να έχει ελληνική προέλευση.
    Η επανάσταση επιβάλλεται γιατί πλέον μιλάμε για περηφάνια λαών που κατατροπώνεται, μιλάμε για δικαιώματα που καταπατούνται , για μια Ευρώπη που λειτουργεί εγωιστικά και όχι ενωμένα.
    Η Ελλάδα ως Δούρειος Ίππος σταλμένος από τους Αμερικανούς κάνει τη ζημιά στη Γερμανία όμως μέσα σε αυτόν βρίσκονται οι Έλληνες που υποφέρουν από την εξοντωτική πολιτική των Γερμανών. Όλα θέλουν θυσίες όμως όταν οι θυσίες πια δεν έχουν λόγο να γίνονται τότε οδηγούμαστε σε επαναστάσεις.
    Η τέχνη, ο πολιτισμός, η παιδεία μπορεί να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για αυτήν την επανάσταση.
    Η παγκοσμιοποίηση εν τέλει αποδυνάμωσε κάποιους λαούς και ενίσχυσε άλλους, η Ελλάδα ενώ έχει προσφέρει πολλά σαν χώρα σε άλλες , μετά την παγκοσμοιοποίηση αλλοιώθηκε, παραμερήθηκε και υποβαθμίστηκε η ποιότητα του ζωής των πολιτών της, και τώρα που ο λαός της πονά και νιώθει εξαθλίωση ψάχνει τις ρίζες της για να δυναμώσει πάλι και να επανέλθει, γιατί ότι της έχει μείνει είναι η Τέχνη και ο Πολιτισμός της, σε αυτά πρέπει να επενδύσει αλλά και στο πνεύμα της Δημοκρατίας ,της αλλαγής, της πρωτοπορίας και της ελευθερίας, του σεβασμού και της δικαιοσύνης.
    Όταν ένας λαός χάνει την ταυτότητά του και γίνεται έρμαιο ξένων δυνάμεων τότε αρχίζουν τα προβλήματα.
    Επιβάλλεται λοιπόν μια αφύπνιση που θα φέρει μια επανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για την προσπάθεια που έκανες. Δες το σχόλιο για την απάντηση που έδωσα στην κ. Μ.Γεωργούση. μην ξεχνάς την ιστορική προσπάθεια της κοινωνίας προς την πολιτισμική και καλλιτεχνική δραστηριότητα, που παρά τις αντιξοότητες που έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα, επιβιώνει. Πιστεύω ότι τα ιστορικά έργα του πολιτισμού θα αποτελέσουν και μία στερεή βάση και για την νεότερη καλλιτεχνική και πολιτισμική δημιουργία ώστε να ξεπεραστεί η ταξη-φιλελεύθερη νύχτα.

      Β.Φ.

      Διαγραφή
  21. ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    Ο όρος μεταπαγκοσμοποίηση είναι, νομίζω, το κλειδί της ιστορίας του σήμερα. Αν δεχθούμε ότι το 2007 σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της παγκοσμιοποίησης και την εξέλιξή της σε άλλες μορφές ίσως πιο ανθρώπινες, τότε θα μπορούσαμε κι εδώ να μιλήσουμε για Aufheben υπό την έννοια της κατάργησης του νεοφιλελευθερισμού/ ταξηφιλευθερισμού και της διατήρησης της πολιτισμικής προσέγγισης πολιτισμικών ετεροτήτων.Το υποκείμενο, επομένως, που σήμερα ζει στο σκοτάδι της πιο άγριας νύχτας ενός επεκτατικού, σαρωτικού, εγκληματικού οικονομικού πολέμου βιώνει ως αντίδραση την απαισιοδοξία. Είτε όμως πρόκειται για την ομάδα Σόϊμπλε, ως αυτουργών πραγματικών, είτε ο ίδιος και η ομάδα του είναι εκτελεστικά όργανα του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου, η λύση βρίσκεται στο υποκείμενο και στη δράση του. Ο λόγος της αριστεράς, ως εκ τούτου, οφείλει να συμπεριλάβει στις δομές του το υποκείμενο ως κέντρο δράσης. Ουδείς εκ των δύο δύναται να δράσει αφ' εαυτού. Το θεωρητικό υπόβαθρο της αριστεράς είναι απαραίτητο όπλο στα χέρια του υποκειμένου και η δράση του υποκειμένου δίνει υπόσταση στην αριστερή προσέγγιση του παρόντος, όπως αυτό διαλέγεται με το παρελθόν και το μέλλον κατά Γκράμσι. Η σχέση αυτή αποτελεί την ζωοδότρα αύρα και την ελπίδα της κοινωνίας που επιζητούν οι Μπενζαμιν και Μπλόχ απέναντι στο βάρβαρο σκότος του κάθε Ράϊχ και δεν έχει σημασία η εθνικότητα της σχέσης αυτής, αλλά η αληθινή σύζευξη θεωρίας και πράξης για την απαρχή δυναμικών εξελίξεων στο χώρο της Ευρώπης που θα τη μετατρέψουν σε ελεύθερη Ένωση Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών της Ευρώπης.​

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σταματίνα Νικολού

    Καλησπέρα σε όλους.
    Διαβάζω αυτό το άρθρο εδώ και αρκετή ώρα και προσπαθώ να το δω με μια διαφορετική ματιά. Δεν θέλω να μη μιλήσω για τον Σόϊμπλε και την σχέση του με την οικονομική κρίση. Ούτε για την αριστερά και το πόσο είναι ικανή πλέον να ισχυρίζεται ότι εκφράζει τον πόνο της κοινωνίας. Ίσως, ούτε καν ακόμα για το απαισιόδοξο πνεύμα του Αγκάμπεν και το πόσο απίθανο πιστεύει ότι είναι να φτάσει η σύγχρονη κοινωνία στο ξεπέρασμα. Θέλω όμως σίγουρα να πω πως αυτό το άρθρο είναι μια επαναστατική κραυγή αφύπνισης που στοχεύει να ενεργοποιήσει τον κόσμο σε μια πορεία επιβίωσης και δημιουργίας πολιτισμού μέσα από φιλοσοφικές αναζητήσεις στην εποχή της μεταπαγκοσμιοποίησης.
    Με προβλημάτισαν ιδιαίτερα τα δυο ερωτήματα που τέθηκαν: Τι καλό μπορεί να δημιουργηθεί από αυτήν την καταστροφή σε μια κοινωνία που δείχνει να μην έχει την παραμικρή ελπίδα, αλλά και πως, όμως, είναι δυνατόν να απελευθερωθεί η κοινωνία χωρίς έναν σύγχρονο ιστορικισμό; Κι από τη μια ο Αγκάμπεν δεν προβλέπει τίποτα καλό για το μέλλον, αφού, ως μεταμοντέρνος, πιστεύει στην αλλοτρίωση του ανθρώπου και την αδυναμία της ιστορίας να υποστηρίξει την ανθρώπινη απελευθέρωση, από την άλλη, σωρεία φιλόσοφων, με κυριότερους τον Χέγκελ, Μαρξ και Σουμπέτερ, να υποστηρίζουν πως κάθε κρίση μπορεί να προκαλέσει μια δημιουργική καταστροφή, που στη συνέχεια θα αποτελέσει την προϋπόθεση για μια ριζική αλλαγή. Και αυτό ακριβώς είναι που μας φέρνει πιο κοντά στην αμφίσημη έννοια του Aufheben του Χέγκελ. Κάθε κακό είναι η αφορμή για να γίνει κάτι καλό, αν και εφόσον καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα αρνητικά και να κρατήσουμε τα θετικά. Παράλληλα, το διαλεκτικό πνεύμα της φιλοσοφίας μπορεί να συγκρίνει, να αντιστρέψει και να ανατρέψει την πραγματικότητα.
    Ιστορικά, οι κοινωνίες δημιουργούν πολιτισμό μέσα από τις καταστροφές, την ανισορροπία και τις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις. Ωστόσο, η θέληση για πράξη και ξεπέρασμα των προβληματικών συνθηκών, όπως καθορίζεται από τον Χέγκελ, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη σχέση ιστορίας και ιστορικότητας των καταστάσεων, οφείλει να είναι ο γνώμονας με τον οποίο θα χαράξει η ανθρωπότητα μια νέα πορεία. Ελπίζουμε σε αυτό και περιμένουμε κι άλλους τέτοιους προβληματισμούς που ενεργοποιούν το πνεύμα προς εναλλακτικές κατευθύνσεις.
    Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δόθηκε να συμμετέχω σε αυτή τη φιλοσοφική συζήτηση.
    Με εκτίμηση,
    Σταματίνα Νικολού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΑΙΜΙΛΙΑ ΔΑΛΑΡΗ

    Το κείμενο έχει άριστη δομή και παρουσιάζει με το καλύτερο τρόπο αυτό που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα. Η αναφορά στον Ελύτη είναι πολύ έξυπνη και δείχνει φραστικά αυτό το κλίμα που κυριαρχεί σήμερα. Δεν είναι ένα κείμενο σαν πολλά άλλα που γράφονται και δίνουν το παλμό της δικής μας «επανάστασης» με τρόπο σκληρό και απογοητευτικό, αλλά αντιθέτως με ορθά κατά τη γνώμη μου παραδείγματα ταρακουνάει το λαό για να βροντοφωνάξει ΤΕΛΟΣ στην κυριαρχία του Σόιμπλε και κάθε οργάνου της Ε.Ε. στη χώρα μας.
    Ωστόσο, θα ήθελα να τονίσω ότι ενώ από άποψη δομής και περιεχομένου είναι άψογο, στο θέμα της κατανόησης ίσως είναι λίγο δύσκολο σε κάποιον που δεν είναι γνώστης της Παιδαγωγικής και των όρων της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για το θετικό σου σχόλιο. Σε παρακαλώ πολύ δες κι εσύ την απάντησή μου στο σχόλιο της κ. Μ. Γεωργούση. Tο πρόβλημα της κατανόησης, παρά τις συνειδητές προσπάθειές μου επεξήγησης, στη συνέχεια των προτροπών του μεγάλου μου δασκάλου Φ.Σατλέ παραμένει ένα δύσκολο θέμα για τη φιλοσοφία. Από την άλλη η φιλοσοφία, όπως έλεγε ο Σατλέ, που αρνείται το σύστημα, δεν στοχεύει μόνο στην κατανόηση ή την ερμηνεία του κόσμου, αλλά και στην αλλαγή του, για να παραφράσουμε την ιστορική 11η θέση για τον Φόϋερμπαχ του Μάρξ.

      Β.Φ.

      Διαγραφή
    2. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΙΜΙΛΙΑ ΔΑΛΑΡΗ

      Καταλαβαίνω απόλυτα αυτό που λέτε..Άλλωστε και εμείς στο Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. που κάναμε αντίστοιχο μάθημα της φιλοσοφίας της παιδείας με την κ.Θεοδωροπούλου αυτό αποκομίσαμε μετά το πέρας των σπουδών μας. Με τη φιλοσοφία και τη παρότρυνση για σκέψη όχι μόνο από τους μαθητές αλλά και από εμάς τους ίδιους ο κόσμος μπορεί να αλλάξει.
      Θα ενημερώνομαι συχνά για τα άρθρα σας και θα τα διαβάζω γιατί έχουν μια πινελιά της σημερινής κατάστασης σε συνδυασμό με τις μεγάλες Σχολές της φιλοσοφίας…

      Σας εύχομαι καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
    3. ΣΧΟΛΙΟ Β. Φ.

      Σε ευχαριστώ πολύ. Ο δρόμος της φιλοσοφίας, της φιλοσοφικής αναζήτησης της αλήθειας μέσα σε ένα κόσμο μόνιμα αντιφατικό, από τον Σωκράτη μέχρι σήμερα είναι δύσβατος, επίπονος πλην όμως πάντοτε προκλητικός. Το μέγα ζητούμενο παραμένει "η πραγματοποίηση της φιλοσοφίας" (Μαρξ).

      Διαγραφή
  24. ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΑΚΑΡΟΥΝΑ

    Αδιαμφισβήτητα ζούμε σε μια εποχή οικονομικής, κοινωνικής αλλά και δομικής ανισορροπίας. Το παγκοσμιοποιημένο κοινωνικό γίγνεσθαι έχει πλέον αλλοτριωθεί και η ανασύσταση του τίθεται υπό την επίβλεψη των σύγχρονων κινημάτων, που σκοπό τους έχουν την ανατροπή της. Στην πράξη όμως διαπιστώνεται πως οι πρωτοβουλίες και οι κινήσεις των σημερινών κινημάτων διέπονται από αντινομίες και αντιφάσεις. Με πιο απλά λόγια, κάθε πολιτική κίνηση εμπερικλείει το νόημα της λέξης «Aufheben» που απέδωσε ο G. Agamben. H λέξη αυτή υποδηλώνει την κατάργηση αλλά και ταυτόχρονα την διατήρηση ενός νομοθετικού πλαισίου. Η δισυπόστατη αυτή ερμηνεία χαρακτηρίζει το υπάρχον πολιτικό και κοινωνικό σύστημα και πράγματι, θα μπορούσε η σημερινή εποχή να χαρακτηριστεί «εποχή των άκρων».

    Ο εκπρόσωπος μιας ακραίας εκδοχής ταξηφιλελευθερισμού, κύριος Σόιμπλε, οδηγεί τον λαό μέσω των δικών του σχεδίων σαν πρόβατα στη σφαγή και ο λαός δέχεται την καθοδήγηση αυτή με υποταγή και σκυμμένο κεφάλι σε μια εποχή αριστερής διακυβέρνησης. Ίσως βέβαια να συμβαίνει αυτό διότι έχουμε πλέον χάσει το νόημα και την αίσθησης της λέξης «αριστερά». Μια αριστερά που θα έπρεπε να μεταδίδει μηνύματα αγωνιστικότητας και πάλης ενάντια στην ταξική και κοινωνική ανισορροπία, απέναντι στον οικονομικό ολοκληρωτισμό. Επιβάλλεται να ορθώνει το ανάστημά της απέναντι σε κάθε λογής αντιξοότητα (ιδεολογική, κοινωνική, πολιτική). Ο πόνος της αδράνειας διοχετεύεται στην κοινωνική τάξη που πολύ συχνά σιωπά και δεν διεκδικεί τα κεκτημένα της. Όπως αναφέρει και ο Αντόρνο ο πόνος της κοινωνίας εκφράζεται από την αριστερά.

    Όταν πραγματοποιείται το πέρασμα στην αριστερά εκείνη βρίσκει τον τρόπο να εκφράζεται μέσα από την τέχνη, τον πολιτισμό, την ποίηση. Επιζητά μια πολιτισμική ηγεμονία, όπως την ονόμασε ο Α. Γκράμσι. Η τέχνη, ο πολιτισμός και η φιλοσοφία αποκτούν συνείδηση και αντιτάσσονται στον σύγχρονο καπιταλισμό και την κοινωνική κατάρρευση καταλήγοντας, αρκετές φορές, σε λύσεις προς την κοινωνία. Η τέχνη δε πολλές φορές προειδοποιεί για τον ερχομό της αληθινής επανάστασης που θα λάβει χώρα στην μεταπαγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Άλλωστε, όπως εύστοχα αναφέρει και ο Λεφέρ, το ξεπέρασμα άρχισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ E-MAIL ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

Hλεκτρονική διεύθυνση για σχόλια (e-mail) : fioravantes.vas@gmail.com

Σας ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.