Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ


Β. ΦΙΟΡΑΒΑΝΤΕΣ

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
Μερικές θέσεις

-     Η καθαρότητα των μορφών, βασικό μοντερνιστικό αισθητικό πρόταγμα, πρέπει να αναπροσαρμοστεί στις απαιτήσεις της κριτικής και του ξεπεράσματος της παγκοσμιοποίησης.
-     Δεν υπάρχει απάντηση στην παγκοσμιοποίηση από προμοντέρνες θέσεις ή καταστάσεις, όπως ήταν για παράδειγμα η Κάλλας.
-   Η οικουμενικότητα μπορεί να αποτελέσει μία αντιπαγκοσμιοποιητική οπτική ή και προοπτική. Η παγκοσμιοποίηση δεν ταυτίζεται με την οικουμενικότητα.
-      Λύση θα πρέπει ν' αναζητηθεί στο au-délà της παγκοσμιοποίησης, πέραν από την παγκοσμιοποίηση.
-    Η ανάγκη σύλληψης μίας αντιπαγκοσμιοποιητικής προοπτικής, γλώσσας, στάσης, άποψης, οπτικής, θεώρησης που θα είναι ίδια από το Porto Allegre μέχρι την Ιαπωνία.
-   Η ανάγκη συστηματικής μετακριτικής της ιστορίας της μ. τ., της υπέρβασης ή της παράβασης των μορφών, των πρακτικών, των υλικών τους κ.τ.λ., με στόχο τη σύλληψη, τη συγκρότηση της αισθητικής με αντιπαγκοσμιοποιητικές διαστάσεις. Προς τη σύλληψη μιας εναλλακτικής στην παγκοσμιοποίηση ουτοπίας, αισθητικής αλλά και κοινωνικής και πολιτισμικής.
-    Η αναγκαία και ως ένα βαθμό κατανοητή και εξηγήσιμη ροπή προς το παρελθόν και τον πολιτισμικό πλούτο του, δεν μπορούν ν' αποτελέσουν πειστική λύση στην πρόκληση της παγκοσμιοποίησης. Ούτε η νοσταλγία όσο επιθυμητή και, κάτω από μερικές συνθήκες, απελευθερωτική και αν είναι, μπορεί ν' αποτελέσει λύση, χωρίς να συνδεθεί με μία αντίστοιχη απελευθερωτική ουτοπία. Η ιστορία δεν επιστρέφει στο παρελθόν ούτε και υπό την απειλή της ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης. Προσοχή στον οντολογισμό, στον αντιδραστικό ιστορικισμό και στο πνεύμα της υψηλής αριστοκρατίας (aristocratie hautainne).
-   Σήμερα έχουμε ανάγκη από παγκοσμιοποιημένα και συγχρόνως αντιπαγκοσμιοποιητικά μοτίβα. Σύστημα-αντισύστημα, αλλά κυρίως δημιουργία χωρίς μοντέλα, χωρίς παραδείγματα.
-      Τι σημαίνει πολυμορφική τέχνη και κουλτούρα;
-  Από τη μοντέρνα τέχνη στην πολυμορφική νεομοντέρνα και αντιπαγκοσμιοποιητική μέσω της σύγχρονης (έως μετά τη μοντέρνα όχι όμως και μεταμοντέρνα) τέχνη.
-      Τέχνη ριζοσπαστική, καινοτόμα, ανθρωπιστική, πάντοτε δηλαδή μοντέρνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ E-MAIL ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

Hλεκτρονική διεύθυνση για σχόλια (e-mail) : fioravantes.vas@gmail.com

Σας ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.