Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕΤΑΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ: ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΑ





Ημερίδα με θέμα:
ΜΕΤΑΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ:
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΑ

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016.
Αμφιθέατρο Ισογείου Πανεπιστημίου Αιγαίου

Μεταπαγκοσμιοποίηση: Κατάρρευση της Lehman Brothers, κατάρρευση της Ελλάδας

Τεράστια μαζικά κινήματα ενάντια στον νεοφιλευθερισμό σε όλο τον κόσμο.

Brexit, εκλογή του Φιγιόν, εκλογή του Τραμπ. Έπεται συνέχεια. Ο πλανήτης ήδη τρέμει.

Τα μαζικά κινήματα άρνησης, απείθειας, κριτικής πέτυχαν την ανατροπή της διεφθαρμένης εξουσίας στη Βραζιλία. Ακολουθεί η ανατροπή της διεφθαρμένης εξουσίας στη Νότια Κορέα. 

Όταν τα κινήματα εκδηλώνονται με σαφή και καθορισμένο τρόπο, υπάρχουν επιτυχίες για τους λαούς. Όταν αναδιπλώνονται, αμέσως έρχονται οι νεοσυντηρητικές καμπές, αναδιπλώσεις, παλινορθώσεις.

Και μέσα σ’ αυτή την άκρως αντινομική διαλεκτική της ιστορίας, η τέχνη, η μοντέρνα ειδικότερα, ο πολιτισμός, η πολιτισμική πολυφωνία. Με παραδείγματα, μοντέλα κι αναφορές τον Μάλεβιτς, τον Μπρακουζι και τον Τζιακομεττι· τον Καβάφη και τον Ρίλκε· τον Μάλερ και τον Σένμπεργκ· τον Κλε, τον μινιμαλισμό, την Άρτε Πόβερα και την Conceptual art διερευνούμε μετακριτικά νέα αισθητικά μοντέλα, με έμφαση πάντοτε στον αναγκαίο κι ανυπέρβλητο αισθητισμό  των πρωτοποριών, την εμβάθυνση και συστηματοποίηση του πολιτισμικού διαλόγου, τη μετααισθητική προετοιμασία για τη δημιουργία νέων πολύμορφων καλλιτεχνικών και πολιτισμικών πρωτοποριών.

Η διαλεκτική τέχνη-κοινωνία ποτέ δεν ήταν αναγκαία όσο σήμερα στους ταραγμένους κι αβέβαιους καιρούς μας. Η αναζήτηση του νοήματος της τέχνης και της κοινωνικής πράξης με σύγχρονους νεοανθρωπιστικούς όρους, θα αποτελέσει τη βασική προϋπόθεση για το ξεπέρασμα της ανθρώπινης και κοινωνικής αλλοτρίωσης, που με την παγκοσμιοποίηση είχε αποκτήσει πρωτόγνωρες μορφές. Για το ολικό, ιστορικό ξεπέρασμα.

                                                                                                   Β.Φ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ E-MAIL ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

Hλεκτρονική διεύθυνση για σχόλια (e-mail) : fioravantes.vas@gmail.com

Σας ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.