Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

«ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»



Β. ΦΙΟΡΑΒΑΝΤΕΣ

«ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»


Το θέμα παρουσιάζει ένα εξαιρετικά σημαντικό ενδιαφέρον, θεωρητικό και πρακτικό:
Θεωρητικό: Προσπαθεί ν’ ανασυγκροτήσει την προβληματική των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών για την τεχνολογία, τις σχέσεις του ανθρώπου με αυτή, της τέχνης, της κοινωνίας και της κουλτούρας. Συγχρόνως προσπαθεί ν’ αναδείξει τις σύγχρονες προκείμενες του θέματος, δεδομένης της επανάστασης της νέας τεχνολογίας, της ψηφιακής εποχής στην οποία ήδη έχουμε μπει. Από την άποψη έχει ιδιαίτερη σημασία η επεξεργασία νέων εννοιών και θεωρήσεων που θ’ ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του θέματος.
Πρακτικό: Ξεκινώντας από τη μελέτη πρωτοπόρων εμπειριών στο χώρο της τέχνης που χρησιμοποίησαν ή χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες, όπως ήταν ο Ξενάκης, ο Καίητζ, ο Βαϊόλα, ο Νάουμαν κ.ά. θα προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε την εμβέλεια της θεώρησης των κοινωνικών και των ανθρωπιστικών επιστημών όπως την περιγράψαμε πριν. Αφετέρου θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες ανάπτυξης της τέχνης σήμερα με τη χρήση νέων τεχνολογιών, ειδικότερα με αναφορά το σχολείο, την τέχνη και τον πολιτισμό.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.   Τέχνη και τεχνολογία, Ύψιλον, Πρακτικά συνεδρίου.
2.   Κουλτούρα και τεχνολογία, Παρουσία, Πρακτικά συνεδρίου.
3.   Β. Φιοραβάντες, Κοινωνική θεωρία και αισθητική, Αρμός.
4.   Θ. Βακαλιός, Τεχνολογία, κοινωνία, πολιτισμός, Ψηφίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ E-MAIL ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

Hλεκτρονική διεύθυνση για σχόλια (e-mail) : fioravantes.vas@gmail.com

Σας ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.