Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ



 

ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

(Κ.Αι.Μ.)

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Β. ΦΙΟΡΑΒΑΝΤΕΣ
ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
Π. ΚΥΡΙΑΚΟΥ 15

11521 ΑΘΗΝΑ

Τηλ. 210-6424859 / 6977485763




ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
(Κ.Αι.Μ.)

Το Κέντρο Αισθητικών Μελετών (Κ.Αι.Μ.) συγκροτήθηκε τις 13-6-02. Μέχρι τώρα έχει αναπτύξει πλούσια εκδοτική, επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα: 

ΕΚΔΟΤΙΚΗ
α) ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΣ, περιοδική έκδοση, σελ. 116, τ. 1 (2003), με κείμενα μελών του Ιδρύματος (Β. Φιοραβάντες) και συνεργατών σχετικά για την μοντέρνα τέχνη (: μουσική, θέατρο, εικαστικά κτλ.) και την παγκοσμιοποίηση.
β) ΤΕΧΝΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ, σελ. 410 (2005) με αναλύσεις πάλι του κ. Φιοραβάντε και συνεργατών του Κ.Αι.Μ. για την τέχνη (μουσική, εικαστικά, ποίηση, σινεμά, θέατρο κτλ.) τον πολιτισμό και την παγκοσμιοποίηση.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
α) Μέλη και συνεργάτες του Κ.Αι.Μ. έχουν ολοκληρώσει μία έρευνα σε συνεργασία με το Κέντρο Κυπριακών Μελετών (ΚΥ.ΚΕ.Μ.) για το λαϊκό πολιτισμό της Δωδεκανήσου, της Θράκης και της Κύπρου. Η έρευνα αυτή κατέληξε στην έκδοση ενός συλλογικού τόμου, με τίτλο, «Λαϊκές διηγήσεις, Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος», 175 σελ. (2004).
Ο σκοπός ήταν η κατάδειξη των κοινών καταβολών, επιδράσεων και των αλληλοδράσεων στο εσωτερικό αυτής της γεωγραφικής οντότητας του ευρύτερου ελληνικού χώρου στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Ξεκινώντας από τους αφηγητές/ παραμυθάδες προσπαθήσαμε να δειχθούν τα κοινά σημεία τους και να προβληθούν μέσα από σωζόμενα έργα τους. Επίσης έγινε και μία αντίστοιχη πρώτη διερεύνηση και των άλλων λαϊκών τεχνών: του μαρμαρά, του ξυλουργού, του αγγειοπλάστη, του χυτευτή, του μουσικού. Η έρευνα αυτή συνεχίζεται μέσω νέου προγράμματος, σε συνεργασία με το Δήμο Νότιας Ρόδου.
β) Οι ίδιοι ερευνητές, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Β. Φιοραβάντε εργάζονται ερευνητικά και επιστημονικά για τον λαϊκό πολιτισμό της Δωδεκανήσου, με στόχο την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας και της μοναδικότητάς του. Στόχος μας είναι η δημοσίευση ενός νέου συλλογικού τόμου με κείμενα και αναλύσεις μελών και συνεργατών του Κ.Αι.Μ.
γ) Ένα άλλο ερευνητικό έργο το οποίο είναι σε εξέλιξη από το Κ.Αι.Μ. είναι η επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου πολιτιστικού σχεδίου ανάπτυξης για:  i) τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες (περ. Ν. Αιγαίου) και ii) τα Ιόνια Νησιά.
Βασικός στόχος αυτών των σχεδίων είναι η δημιουργία νέων πολιτιστικών θεσμών και φορέων στα μεγαλύτερα κυρίως νησιά με στόχο την ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής πολιτισμικής δυναμικής, του πολιτιστικού τουρισμού κτλ. Η έρευνα αυτή σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα δημοσιοποιηθεί.
δ) Η συνεργασία με το ΚΥ.ΚΕ.Μ και το Δήμο Ν. Ρόδου για την διεκπεραίωση της έρευνας: «Σύγχρονα Σχήματα – Σύγχρονοι δημιουργοί», (2004-6).
Το Κ.Αι.Μ. σε συνεργασία με το ΚΥΚΕΜ και με ιταλούς εταίρους ετοιμάζει τη διοργάνωση μεγάλου διεθνούς συνεδρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας με θέμα, «Παγκοσμιοποίηση και πολιτισμός». 
Το Κ.Αι.Μ. εργάζεται την εποχή αυτή συστηματικά για την επεξεργασία προτάσεων πολιτιστικού περιεχομένου στα πλαίσια του INTERREG III.
Το Κ.Αι.Μ. στα πλαίσια της προετοιμασίας του για την υποβολή προτάσεων για τον πολιτισμό στην Κ.Π. Interreg III Ελλάδα-Ιταλία, Ελλάδα-Κύπρος, Ελλάδα-Τουρκία, ARCIMED κ.ά. έχει δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών, το οποίο περιλαμβάνει καθηγητές, καλλιτέχνες, νέους ερευνητές, διανοούμενους κτλ, με ερευνητικά ιδρύματα, παν/μια, μουσεία κτλ.
Περιγράφουμε εδώ το βασικό σχήμα αυτού του δικτύου, αν και ακόμη είναι υπό διαμόρφωση και συμπλήρωση, υπό την προοπτική της προετοιμασίας μας μέχρι την προκήρυξη των μέτρων που αφορούν στον πολιτισμό του Interreg III.

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Β. Φιοραβάντες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ E-MAIL ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

Hλεκτρονική διεύθυνση για σχόλια (e-mail) : fioravantes.vas@gmail.com

Σας ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.