Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΕΤΑΠΑΓΚΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ AVANTGARD (ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΑ)


Β. ΦΙΟΡΑΒΑΝΤΕΣ 
ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΕΤΑΠΑΓΚΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ AVANTGARD (ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΑ)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ


Από την ίδρυση του Εργαστηρίου Καλλιτεχνικής και Πολιτισμικής Παιδείας, όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος και από το αντίστοιχο site του : http://www.pre.aegean.gr/lab-kpp/arxikh.html, διοργανώσαμε ερευνητικά Σεμινάρια, Εκθέσεις, Διεθνείς ημερίδες και συνδιοργανώσαμε με το ΤΕΙ Ιονίων νήσων ένα μεγάλο Συνέδριο στο Αργοστόλι  για την Τέχνη, τον Πολιτισμό, την Επικοινωνία και την Παγκοσμιοποίηση. (Εκδώσαμε ένα μέρος των πρακτικών στις εκδόσεις Νησίδες). Οργανώσαμε δύο μεγάλες έρευνες με θέμα Παγκοσμιοποίηση και πολιτισμός και Νέα ανθρωπολογία και τέχνη. Με το υλικό των ερευνών αυτών εκδώσαμε τρεις συλλογικούς τόμους: Κριτική της τέχνης – Κριτική της κοινωνίας (Νησίδες, 160 σελ.), Προς τη νέα ανθρωπολογία (Αρμός, 360 σελ.) και Νέα ανθρωπολογία και μοντέρνα τέχνη (Ζήτη, 460 σελ.).
Με τη διεκπεραίωση άλλων ερευνών του Εργαστηρίου μας εκδώσαμε δύο μονογραφίες μας: Προς τη μεταπαγκοσμιοποίηση (Ζήτη, 460 σελ.) και η Εποχή της καθορισμένης άρνησης (Αρμός, 720 σελ.).
Συγχρόνως συμμετείχαμε σε έρευνες με το ΤΕΙ Ιονίων νήσων για την Πολιτισμική Κληρονομιά και με Ιταλούς συνεργάτες σε προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας, με αντικείμενο τον πολιτισμό. Στη συνέχεια δημιουργήσαμε το blog Νέα Κριτική Θεωρία και Πράξη (http://nktkp.blogspot.gr/) στο οποίο μεταξύ άλλων δημοσιεύουμε έργα και μελέτες δικές μας και  συνεργατών του Εργαστηρίου μας στα αντικείμενα των Κοινωνικών-Ανθρωπιστικών Επιστημών και του Πολιτισμού. Πρόσφατα δημιουργήσαμε και το blog Αισθητική, Τέχνη, Πολιτισμός (http://fioravantesf.blogspot.gr/), στο οποίο δημοσιεύουμε άρθρα και μελέτες δικές μας και συνεργατών μας με κατεύθυνση την Αισθητική, την Τέχνη και τον Πολιτισμό.
Από την κρίση όμως του 2007 κι εδώ πολλά  άλλαξαν στην κοινωνία, στην τέχνη και στον πολιτισμό. Όπως δείχνουμε και στις εργασίες μας φαίνεται ότι η κοινωνία έκλεισε τον κύκλο της παγκοσμιοποίησης και μπήκε στην περίοδο της αβέβαιης μεταπαγκοσμιοποίησης. Αντιλήψεις, θεωρήσεις και μοντέλα που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα χρειάζονται συστηματική αναθεώρηση γενικώς και ειδικά στο χώρο της τέχνης.
Συνειδητοποιώντας τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα του σύγχρονου καλλιτεχνικού και πολιτισμικού γίγνεσθαι, λόγω των απρόβλεπτων και σοβαρών επιπτώσεων της μεταπαγκοσμιοποίησης, σχεδιάζουμε μία νέα έρευνα που θ’ αναδείξει το στίγμα της νέας προβληματικής μας. Τίτλος: Προς τη μεταπαγκοσμιοποίηση: Με επίκεντρο την Avantgard (Πρωτοπορία). Στόχος μας είναι να επανασυνδεθούμε με το νήμα της θεώρησης και πρακτικής των ιστορικών και νεώτερων πρωτοποριών. Έτσι θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε νέα πρότυπα, αναφορές και μοντέλα με βάση την αξεπέραστη πρωτοπορία.
Στα πλαίσια της έρευνας αυτής θα προγραμματίσουμε βιβλιογραφικές μελέτες, μελέτες συλλογών, εκθέσεων κ.ά. Βασικός μας στόχος θα είναι να συγκροτηθεί ένας επιστημονικός διάλογος μεταξύ θεωρητικών και καλλιτεχνών. Στη συνέχεια της ολοκλήρωσης της έρευνας θα γίνει έκδοση του συγκεντρωθέντος υλικού, ενώ θα τροφοδοτούμε τα blog μας με ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις, σχόλια κλπ.
Στα πλαίσια της έρευνας αυτής θα οργανώσουμε:
- Ένα Σεμινάριο αισθητικής θεωρίας και καλλιτεχνικής πράξης, με τη συμμετοχή 15-20 θεωρητικών και καλλιτεχνών.
- Ένα Διεθνές επιστημονικό Συνέδριο.
- Μία  Διεθνή ημερίδα.
- Πρότυπες καλλιτεχνικές δράσεις, προϊόν της έρευνας που θα δημιουργήσουμε σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες καθώς και υποδειγματικά έργα Τέχνης κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ E-MAIL ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

Hλεκτρονική διεύθυνση για σχόλια (e-mail) : fioravantes.vas@gmail.com

Σας ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.