Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Β. ΦΙΟΡΑΒΑΝΤΕΣ                 
                         Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ1                      
ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ, ΜΕΛΕΤΕΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΥΣΗΣ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΔΡΩΜΕΝΑ

Ματωμένη Ιλιάδα της Επανάστασης.
Οδύσσεια των χρόνων του λιμού.
                          Μαγιακόφσκυ

Το πρόγραμμά μας αυτό στηρίζεται σε δύο προηγούμενα προγράμματα του Εργαστηρίου Καλλιτεχνικής και Πολιτισμικής Παιδείας του ΠΤΔΕ του Παν/μίου Αιγαίου, του οποίου είμαστε Επιστημονικός Διευθυντής με τίτλο, Παγκοσμιοποίηση και Μοντέρνα Τέχνη, Νέα Ανθρωπολογία και Τέχνη, τα οποία μέχρι τώρα έχει υλοποιήσει εν μέρει. (Βλ.τα συλλογικά βιβλία, με Επιστημονική επιμέλεια δική μας, Κριτική της Τέχνης – Κριτική της Κοινωνίας, εκδ. Νησίδες, σελ. 160, Προς τη Νέα Ανθρωπολογία, Αρμός, σελ. 345, Νέα Ανθρωπολογία και Μοντέρνα Τέχνη, περίπου 460 σελ. (εκδ. Ζήτη) και το υπό επεξεργασία  Προς τη Μεταπαγκοσμιοποίηση, περίπου 300 σελ.).
Στο συγκεκριμένο έργο θα περιλαμβάνονται τμήματα από ατά τα προγράμματα που δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη αναμορφωμένα, αλλά και το νέο corpus το οποίο είναι ακόμη υπό επεξεργασία, με στόχο τη συγκρότηση μιας οργανικής ενότητας.
Το νέο αυτό σχέδιο - πρόγραμμα θα συνίσταται όχι μόνο σε έρευνες λιγότερο ή περισσότερο πανεπιστημιακού τύπου, αλλά και σε δράσεις εξωτερίκευσης: Στρογγυλά τραπέζια, Σεμινάρια, Ημερίδες, Συνέδρια, Sumer Schools, Εκδόσεις, παραγωγή ψηφιακού παιδαγωγικού και καλλιτεχνικού υλικού, δημιουργία ψηφιακών μουσείων μοντέρνας τέχνης, σε παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, κ.α., ως συγκεκριμενοποίηση των πολλών και πολυσχιδών ερευνών που έχουμε κάνει μέχρι τώρα και που θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Δηλαδή το στον χώρο  των κοινωνικών, ανθρωπιστικών και πολιτισμικών ερευνών θα πρέπει να είμαστε και φορέας εκτέλεσης δρώμενων, οργάνωσης παραστάσεων κτλ. με αρμονικό τρόπο με τις έρευνές μας. Έτσι θα αποφύγουμε τον στείρο ακαδημαϊσμό και τον παραδοσιακό τρόπο διαχωρισμού της θεωρίας από την πράξη.

1.Ένα σύγχρονο, σύνθετο προγραμμα

Από την άλλη, στη χειμαζώμενη άγρια από την κρίση Αθήνα, θα προσπαθήσουμε να τονώσουμε την πολιτισμική δραστηριότητα γενικά, και στο βαθμό που θα μπορέσουμε πάντοτε σε συνάρτηση με τις έρευνές μας, να προκρίνουμε την Αθήνα ως κέντρο ερευνών και πολιτισμού, σε επαφή, διάλογο, επικοινωνία με Κέντρα, Φορείς κ.α. του εξωτερικού, και κυρίως προσκαλώντας συνεχώς θεωρητικούς, καλλιτέχνες, διανοούμενους έλληνες της διασποράς και ξένους να λάβουν μέρος ενεργά στις εκδηλώσεις και στις έρευνες μας στην Αθήνα.
Η Αθήνα–πνευματικό κέντρο θα πρέπει και πάλι να ξανα-ακτινοβολήσει παγκόσμια εν μέσω της αδυσώπητης σύγχρονης κρίσης, με έρευνες γα το ξεπέρασμά της, με δημιουργία ή προβολή έργων για τη συνειδητοποίηση των τραγικών επιπτώσεών της, για τη συνειδητοποίηση του γεγονότος ακόμη ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς για το ξεπέρασμά της. Μπήκαμε σε έναν μακρύ  περίπλου, με αβέβαιη  εξέλιξη, με πάντοτε μακρυνή και άγνωστη τη νέα Ιθάκη.
Το ίδιο πρέπει να γίνει και σήμερα: Συνεχείς επισκέψεις καλλιτεχνών και διανοούμενων στην Αθήνα της κρίσης, της καταστροφής, που συντελείται σήμερα από τους ταγματάρχες του ταξηφιλελευθερισμού  χωρίς να έχει προηγηθεί κανονικός πόλεμος. Στην Αθήνα του οικονομικού πολέμο  από τους εγκληματίες του διεθνούς οικονομικού πολέμου.
Πρέπει να  ξαναζωντανεύσουμε στην Αθήνα της κρίσης και της καταστροφής την πρωτοπορία, την πρωτοπόρα έρευνα, της καλλιτεχνικής, φιλοσοφικής και θεωρητικής σχολής.

Για το λόγο αυτό δώσαμε τον συγκεκριμένο τίτλο στην προσπάθειά μας αυτή, γνωρίζοντας ακόμη ότι ο πηγαιμός προς την Ιθάκη θα είναι δύσβατος,  η διαδικασία (ξανα-) ανακάλυψής της δύσκολη, η προσπάθεια φθασίματος σε αυτήν αποξενωτική, αλλοτριωτική, αβέβαιη, επικίνδυνη, πλην όμως προκλητική. Προκλητική για τη νέα δημιουργία, την έρευνα, τη σκέψη, τον Λόγο.
Η Αθήνα, τόπος γένεσης του Λόγου, καλείται και πάλι να πρωταγωνιστήσει στην επιβαλλόμενη εκ των πραγμάτων σύγχρονη ανασυγκρότηση και αναδόμησή του, και γιατί όχι να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία ενός νέου, πολύμορφου, κριτικού, διαλεκτικού Λόγου. Οι καιροί  ου μενετοί. Ήρθε η ώρα για πολύμορφη πράξη: κοινωνική, καλλιτεχνική, πολιτισμική.

  • Νέες φιλοσοφικές Σχολές
  • Νέες καλλιτεχνικές Σχολές
  • Νέα πρωτοπορία
  • Επικαιροποίηση ιστορικότητας της Αθήνας, της μοναδικότητάς της, της ιστορικής ιδιομορφίας της
Στο επίκεντρο το ελληνικό δράμα, Δράμα και τραγούδι, ελέγχει της κενοστροφής. Ζώντας με την κρίση. Όχι στη δημιουργία μιας νέας νεοπλαστικής μεσαίας τάξης. Εναλλακτικό άμεσο δημιουργικό και αλληνε… σχέδιο. Αντιδιοργάνωση, αναδόμηση της κοινωνίας από τα κάτω.
Νέες αρχές, διαδικασίες, δομές, αξίες: Νέος ανθρωπισμός, αντιπαραγωγικός, άμεσος, νέα ορθολογικότητα: A.G.
  • Οι ακέραιες αντιθέσεις μη οξύ μοντερνισμού, μ. Τ. και πολιτισμικής κληρονομιάς,
  • Η γνώση ως καταστροφή
  • Θεωρία των καταστροφών
  • Νέες φιλοσοφικές Σχολές
  • Νέες καλλιτεχνικές Σχολές Νεοπρωτοπορία
  • Επικαιροποίησή της ιστορικότητας της Αθήνας, της μοναδικότητάς της, της ιστορικής ιδιομορφίας της

Στο επίκεντρο το ελληνικό δράμα, δράμα και τραγωδία, ο έλεγχος της καταστροφής. Ζώντας με την κρίση. Όχι τη δημιουργία μίας νέας νεοπλουτισμένης μεσαίας τάξης.
  • Εναλλακτικό – αμεσοδιορατικό και αλληλεγκιακό σχέδιο
Αντιδιοργάνωση, αναδόμηση της κοινωνίας από τα κάτω.
Νέα πολιτισμικά μοντέλα: Νέες αρχές, διαδικασίες, δομές, αξίες: Νέος ανθρωπισμός, αντιπαραγωγισμός, άμεσος, νέα ορθολογικότητα: A.G.

  • Οι ακραίες αντιθέσεις μη οξύ μοντερνισμό, μ. Τ. και πολιτισμικής κληρονομιάς
  • Η γνώση ως καταστροφή. Θεωρία των καταστροφών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ E-MAIL ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

Hλεκτρονική διεύθυνση για σχόλια (e-mail) : fioravantes.vas@gmail.com

Σας ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.